Kako je za Klix.ba rekao Selim Ekmekčić koji radi kao dimnjačar skoro četiri decenije, dimnjaci za peći na plin bi se trebali čistiti jednom do dva puta godišnje, a kada je riječ o čvrstim gorivima, onda svakih 30 dana tokom sezone loženja.
“Tako je bilo prije, a sad imamo mnogo smrtnih slučajeva. Nemamo sluha na nivou vlasti. Trenutno se radi na nacrtu zakona o vatrogastvu pa bi i djelatnost dimnjačara trebala biti obuhvaćena njim. Problem je jer nema sankcija. Upravitelji nas zovu jednom godišnje, a privatnici samo kad im se začepi dimnjak. Ljudi nesvjesno dovode u opasnost svoj život”, rekao je Ekmekčić.
Cijena čišćenja je 25 KM za privatne stambene objekte, dok je za zgrade 0,75 KM po stanu, što je, smatra Ekmekčić, premalo.
“Postoje i dojavljivači na senzore za ugljenmonoksid i gas, koji alarmiraju čim je nivo povišen u odnosu na normalan ili curi gas. Mi smo ih nabavili, ali nema zainteresovanih kupaca. Nagledao sam se smrti i gušenja da mi se skoro zgadio ovaj posao, jer jedino mi imamo aparate za mjerenje polutanata pa nas zovu na rekonstrukcije i uviđaje”, kazao je.
Podsjetio je na slučaj 16-godišnjeg dječaka koji je preminuo u kupatilu od trovanja plinom.
“Napa je bila priključena na isti dimnjak gdje i bojler, što je uzrokovalo curenje. Dijete je ušlo da se okupa i nije mu bilo spasa. Samo vas uspava. Dozvoljeni nivo polutanata je 10 μg/m3, a ovdje je bio 3.500 μg/m3”, rekao je.
Osim redovnog čišćenja dimnjaka preporučuje se da barem jednom godišnje pregledate svoju peć tako što ćete izvaditi unutrašnje obloge i ukloniti ostatke čađi i ložišta s njih. Također, vremenom se ošetećuju ovi dijelovi pa ih treba zamijeniti.