Crveno meso se ne čini baš kao savršen sastojak za ukusne čokolade, ali naučnik sa Novog Zelanda vjeruje da visoko proteinska čokoladica sa 50 % (mesa) govedine će postati veliki svjetski hit i da će naći put do svojih kupaca.
Novozelandski proizvođač Devonport Chocolates napravio je čokoladice koje nemaju okus mesa, već su napravljene od govedine i prekrivene su sa samo tankim slojem čokolade.!?
Izumitelj ovih čokoladica, naučnik (tehnolog) Mustafa Farouk iz centra AgResearch, kaže da ga je zanimalo može li se nutricionistička vrijednost mesa, čitaj proteina, prenijeti u masovno popularnu hranu kakva je čokolada.
Ovdje je reč je o potpuno novom proizvodu u kom ima najmanje 50 posto mesa. Najkrtiji komadi govedine prerađuju se u masu koju nazivaju “čokoladni maslac” i zatim prekrivaju čokoladom.
Prema opisima ljudi koji su ih probali, čokoladice su jako slatke i imaju malo ljepljivu teksturu koja podseća na slatkiš rahat , a okus mesa se uopšte se ne osjeti.
Izumitelj čokoladica,Mustafa Farouk u kratkom razgovoru za Stuff.co.nz objasnio je da se čokoladice izrađuju od 100 posto organske govedine iz novozelandske pokrajine Waikato.
U “čokoladni maslac” od mesa dodaju se kurkuma i horopito ili novozelandski biber, a smjesa se zatim šalje u kompaniju Davenport Chocolates za daljnu proizvodnju i plasiranje na tržište.
Kako najvljuju iz gore pomenute kompaniuje kilogram goveđe čokoladice ( čokolade od mesa) u prodaji će koštati 17 dolara, dok će jedna čokoladica od mesa maloprodaji će se prodavati za 2,50 dolara. Ove zanimljive i neobične mesne čokoladice imaju pet puta više proteina od standardnih.
Ako ne znate Novi Zeland je jedan od najvećih svjetskih izvoznika govedine.Kompanija Devonport Chocolates nakon goveđih najavljuje čokoladice od srnetine i janjetine.
Pa sad ko voli nek izvoli ili neka ako proba neko da nam javi kakav imaju ukus čokoladice