KulturaU fokusu

“Na marginama društva, priče Roma”: Ko je kriv za (ne)integraciju?
U utorak, 9. jula, u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla bit će upriličena izložba “Na marginama društva, priče Roma”.

Cilj ove izložbe jeste prije svega promovisanje multikulturalizma te podizanje javne svijesti o različitim kulturama i vrijednostima s namjerom prevazilaženja razlika između različitih kultura koje postoje u BiH.

“Mi smo pozvali sva udruženja koja se bave problematikom Roma, kao i Romska udruženja, ali smo proslijedili poziv i školama koje pohađaju Romska djeca itd., pa bez obzira na vrijeme, velike ljetne temperture, očekujemo veći odziv.” – kazala je Maja Hodžić, PR Centra za kulturu Tuzla.

Ova izložba ima za cilj i podržavanje borbe i ustajnosti protiv negativnih stereotipa prema Romima, a kroz podizanje pozitivnih narativa kroz izložbu „Na marginama društva, priče Roma“. Dešava se u organizaciji OSCE-a BiH i uz podršku JU Centra za kulturu Tuzla u periodu od 11:30 do 14:30 sati.

Međutim, i pored organiziranja ovakvih dešavanja primijetan je problem integracije Roma u bh društvo.

“Problem sigurno nije jedan. Postoji ona jedna manjina koja nastoji da se uklopi u društvo koja nastoji da podiže javnu svijest o njihovoj kulturi i da oni treba da budu prihvaćeni, međutim činjenica jeste i da veliki broj Roma zaista ne završava škole i jednostavno prihvataju “putujući način života”-nemaju nekog svog stalnog staništa. Imate nekoliko primjera baš u Tuzli gdje su oni koji su zaista željeli završili školovanje, na kraju se i zaposlili i sada su kao i svi, da kažem, drugi građani ovog grada.

Dakle, problem jeste djelimično i u njihovoj integraciji, jer možda neko ima neke stereotipe, ipak smo mi manja sredina, međutim ipak mislim da je i do njih samih.” – kazala je Maja Hodžić.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button