BiHKulturaSvijetVijesti

MUZEJ SARAJEVA IZLAŽE U ŠVEDSKOJJučer je u švedskom gradu Värnamu otvorena izložba „Sarajevo kroz historiju“ (Sarajevo genom historien) koja će se moći pogledati do 17. aprila  i na ovaj način će se švedska kulturna zajednica upoznati sa Muzejem Sarajeva, sa historijom našega glavnog grada i sa eksponatima koje sakuplja, čuva, štiti i prezentira Muzej Sarajeva.

U galerijskom prostoru Gummifabriken, Muzej je izložio osebujni ilustrirani prikaz sarajevske povijesti na 40 panoa, sa preko 40 originalnih eksponata, 5 hologramski predstavljenih dragocjenih predmeta iz stalne postavke Muzeja, nekoliko video prezentacija u suvremenom štihu kao i druge vrijedne arheološke, etnološke i historiografske artefakte.

Organizator izložbe je komuna Värnamo koja je uz podršku bh. useljenika pozvala Muzej da se u zajedničkoj sinergiji realizira jedan ovako kompleksan i skup projekat.

Na otvorenju su se velikom broju posjetitelja obratili direktor Muzeja Sarajeva g. Mirsad Avdić i zamjenica predsjednika odbora za kulturu grada Värnama, Senada Bešić koja je direktoru Avdiću ispred komune grada dodijelila posebno priznanje za doprinos afirmiranju bh. kulture van granica naše zemlje.

Mirsad Avdić je tom prilikom istakao: „Za nas u Muzeju Sarajeva posebno je važno da se za naš 70-godišnji rad, trud i angažman na prikupljanju, čuvanju i izlaganju sarajevskog i bosanskohercegovačkog povijesnog bogatstva čuje, vidi i sazna i van granica BiH. Stoga smo izuzetno počastvovani što su nam država Švedska  i komuna Värnamo otvorili svoja vrata ovako lijepom i srdačnom dobrodošlicom i što smo imali sve što nam je bilo neophodno da postavimo ovu multimedijalnu izložbu na kojoj se mogu iščitati snažne poruke o Sarajevu i njegovoj prošlosti od prethistorije do danas. Hvala svima koji su se potrudili da dođemo ovdje i da na nas pogledamo iz neke druge, sjevernije, ali ne i hladnije perspektive. Nadam se da će i naši domaćini Šveđani sada moći sklopiti potpuniju sliku o nama.“

Direktor Avdić je održao i predavanje na temu sarajevske paradigme stavljajući akcent na punktne historijske tačke koje su odredile njegovu specifičnost i kreirale ono što zovemo kolokvijalno „sarajevski duh“ a što ima svoje uporište u egzaktnim događajima koji su se direktno reflektirali na život grada i mentalitet njegovih stanovnika.

Ukupan projekat je uspješno realiziran zahvaljujući idejnom pokretaču g. Mehmedaliji Kariću i gradu Värnamu.

Sedam sedmica Sarajeva u Švedskoj je dobar razlog za mnoge da izložbu posjete i da se upoznaju sa svjetlima glavnog grada Bosne i Hercegovine.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button