Zanimljivosti i zabava

MOZGALICA: Ako riješite test sa šeširima, možete na Oxford!
Oxford univerzitet organizovao je godišnji test iz matematike, na kojem je bilo nekoliko veoma interesantnih mozgalica. Ovaj zadatak u prosjeku je riješilo više od 90 posto polaznika, ali ne dajte da vas to prevari: u pitanju je nezgodna matematička “zavrzlama”, tvrdi britanski “Guardian”.

Ovaj problem ima pet dijelova, a ukoliko želite da se mjerite sa “oxfordcima”, morate da riješite svih pet. A sada, obratite pažnju na – šešire!

Alice, Bob i Charlie uvijek govore istinu. Alice vidi Bobov i Charliev šešir, ali ne može da vidi svoj; Bob može da vidi samo Charliev šešir; a Charlie ne vidi nijedan od šešira.

Pitanja su sljedeća:

1. Otac stavlja šešire na glave svoje troje djece i kaže: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Najmanje jedno od vas ima crveni šešir.”  Alice zatim kaže: “Ja znam boju svog šešira.”

Koje boje je šešir svakog od njih troje?

2. Otac stavlja šešire na glave svoje troje dece i ponovo kaže: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Najmanje jedno od vas ima crveni šešir.” Alic zatim kaže: “Ja ne znam boju svog šešira.”  Bob kaže: “Ni ja ne znam boju svog šešira.”

Koje boje je Charliev šešir?

3. Otac ponovo stavlja nove šešire djeci na glavu i kaže: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Najmanje jedno od vas ima crveni šešir, a najmanje jedno ima plavi šešir.” Alice kaže: “ja znam boju svog šešira.”Bob kaže: “Moj šešir je crven.”

Koje boje su šeširi svo troje?

4. Otac stavlja šešire djeci na glavu. “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Najmanje jedno ima crveni šešir, a najmanje jedno ima plavi”. Alice zatim kaže: “Ja ne znam koje je boje moj šešir.” Bob se nadovezuje: “Moj šešir je crven.”

Koje boje je Charliev šešir?

5. Posljednji, peti put, otac stavlja šešire djeci i kaže: “Svaki od vaših šešira je crven ili plav. Dvoje od vas koji sjedite jedno do drugog imate crvene šešire.” Alice kaže: “Ja ne znam boju svog šešira.”

Koje boje je Charliev šešir?Možda će Vas zanimati i:

Back to top button