Arhiva

Ministar Konaković će učestvovati na NATO samitu u Washingtonu
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, na Samitu NATO, koji se održava u Washingtonu od 9. do 11. jula 2024. godine.

Prvog dana Samita, u utorak 9. jula, ministar Konaković će, na poziv američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, učestvovati na događaju na temu “Žene, mir i sigurnost”, koji će biti organizovan u State Departmentu.

Na poziv predsjednika SAD-a Josepha Bidena, ministar Konaković će potom prisustvovati prijemu na kojem će se svečanim programom obilježiti 75 godina postojanja NATO-a, čije je osnivanje pokrenuto u Washingtonu 4. aprila 1949. godine.

Drugog dana, u srijedu, predviđeno je učešće ministra Konakovića na večeri koju za ministre vanjskih poslova, koji učestvuju na Samitu NATO, priređuje američki državni sekretar Blinken.

U četvrtak, 11. jula, ministar će biti učesnik sesije NATO Public Foruma pod nazivom “Zapadni Balkan – NATO i EU u partnerstvu.” NATO Public Forum će i ove godine okupiti šefove država i vlada, ministre, međunarodne stručnjake za sigurnost, akademike, novinare i druge kreatore javnog mnijenja koji će učestvovati u nizu panel diskusija i debata na različite teme sa NATO agende.

Samit NATO u Washingtonu je redovni godišnji sastanak na vrhu Saveza na kojemu se očekuje usvajanje niz dokumenata i odluka. Kako je najavljeno, razgovarat će se o sigurnosnim izazovima u novom geopolitičkom okruženju. Samit će biti prilika i za sagledavanje ostvarenih rezultata u ključnom trenutku za europsku i euroatlantsku sigurnost i stabilnost, a kao glavne teme agende navedene su: odvraćanje i odbrana, nastavak podrške Ukrajini, izazovi iz svih strateških pravaca, jačanje globalnih partnerstava, posebno sa indo-pacifičkim partnerima i EU.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button