Vijesti

Milanović: Kosovo je oteto od Srbije; Krim više nikada neće biti Ukrajina
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovio je u ponedjeljak da se protivi slanju ubojnih sredstava Ukrajini i poručio da je “posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina”, kao i da je Kosovo “oteto od Srbije”.

Milanović je jasno poručio da je protiv slanja ubojnih sredstava Ukrajini i da to ne može pomoći u okončanju rata.

“Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nisu isto, da Njemačka i Rusija nisu isto. Da nijedna druga država osim Rusije i SAD-a nisu isto. Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost, ovi razgovori nemaju smisla,” rekao je Milanović novinarima nakon ispraćaja 3. hrvatskog kontingenta u Litvu.

Možda će Vas zanimati i:

Milanović smatra da će se Rusi, “jer su cinici”, pozvati na aneksiju Kosova.

“Tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (…) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi – onda je to kriminal,” rekao je Milanović.

Naglasio je da je “posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina” i da Hrvatska, osim slanjem humanitarne pomoći Ukrajini i osudom agresije, ne bi trebala biti sudionica sukoba.

“Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad koji u biti ne postoji jer tu nema rješenja. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. Njemački tenkovi će dodatno homogenizirati Ruse. Zbližit će ih s Kinezima. (…) Moj je zadatak samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Humanitarna pomoć, osuda agresije, ali bilo kakvo sudjelovanje u tome je smrtno opasno,” rekao je Milanović, dodavši da se nijedan američki tenk neće poslati u Ukrajinu, već samo njemački.

Hrvatski predsjednik je više puta javno prozvao ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana jer nije reagirao na pismo šefa europske diplomacije Josepa Borrella u kojemu se odbija sudjelovanje Hrvatske u mirovnoj misiji Althea u Bosni i Hercegovini. Večernji list je u ponedjeljak objavio da je Milanović dobio istu odbijenicu kad je bio premijer 2015. godine.

“Vas HDZ plaća da ovo radite ili imate neki svoj osobni quest?” upitao je Milanović novinara Ivanu Hrstiću kada ga je tražio da komentira tu odbijenicu prije osam godina.

Milanović se zapitao “kakve veze ima 2015. s ovim danas” i objasnio da im to “taktički u tom trenutku nije bio prioritet” i da se situacija s godinama promijenila i “dogodilo more uvreda na račun Hrvata.”

Prozvao je određene dužnosnike i medije da od Hrvata prave cirkuske pudlice.

“O tome da se od Hrvata naprave cirkuske pudlice, u tome sudjeluju Borrell, prije njega na određeni način Mogherinica i određeni hrvatski mediji,” rekao je Milanović. Pritom je misio na bivšu visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogherini.

Milanović se po svojim stavovima o ratu u Ukrajini razlikuje od većine zapadnih političara. Tvrdi da drugi političari ne govore isto jer se “smrtno boje” i imaju odnose s Rusijom koje on, ističe, nema.

Novinar mu je rekao da je imao niz krivih procjena o Ukrajini, a konkretno spomenuo onu da Rusija neće napasti Ukrajinu. Milanović mu je odgovorio da je “politički agitator” i da “nije novinar.”

(FENA)Možda će Vas zanimati i:

Back to top button