BiH

Lendo: Građani USK prepušteni sami sebi, pozivam Vladu FBiH da hitno reagiraPotpredsjednik FBiH Refik Lendo komentarisao je poplave koje su zahvatile brojne gradove u Unsko-sanskom kantonu poručivši da su građani u tom kantonu prepušteni sami sebi, apelujući da Vlada FBiH hitno reaguje.

“Izostanak bilo kakve konkretne reakcije Vlade FBiH na poplave koje već četvrti dan traju u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiv i demonstrira potpuni nedostatak brige za ugrožene živote, zdravlje i imovinu građana,” poručio je Lendo.

Dodao je da su građani prepušteni samo sebi i da poruke premijera FBiH Nermina Nikšića konkretno ne pomažu.

“Vlasti Unsko-sanskog kantona i građani prepušteni su sami sebi u borbi protiv poplava i od poruke premijera FBiH na društvenim mrežama da prati situaciju i stoji na raspolaganju nemaju baš mnogo koristi,” naveo je.

Pozvao je sve nadležne instance da hitno reaguju zbog novonastale situacije u USK.

“Pozivam Vladu FBiH, Federalnu upravu civilne zaštite i ostale nadležne institucije da hitno reaguju i usmjere sve raspoložive ljudske i materijalno-tehničke resurse na sprječavanje daljeg širenja poplava, te saniranje nastalih posljedica. Rješavanje kadrovskih pitanja i politički sastanci ne smiju biti prioritet u odnosu na potrebe građana, naročito u ovakvim okolnostima kakve su trenutno u USK,” zaključio je.

U međuvremenu, oglasio se i premijer Nikšić.

“Danas ćemo održati hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH. Želimo razmotriti informaciju o situaciji u poplavljenim područjima, posebno na području USK, te donijeti odluku o odobravanju novčane pomoći. Istovremeno, i dalje smo u stalnom kontaktu sa FUCZ. Sutra imam namjeru obići poplavljena naugroženija područja u USK,” napisao je.

(FENA)Možda će Vas zanimati i:

Back to top button