Sport

Legendarni Hakan Šukur danas je – PEKAR!


Svojevremeno jedan od naubojitijih golgetera na planeti Hakan Šukur danas se bavi ugostiteljstvom i to ne u svojoj domovini Turskoj, već u Sjedinjenim Američkim Državama.

Razlog za odlazak preko bare zajedno sa porodicom datira od 2015. godine kada se javno protivio politici Recepa Tayyipa Erdogana.

Da nije pobjegao – završio bi u zatvoru.

U Turskoj je proglašen za izdajicu, potpuno izbrisan sa mape, ali ne žali…

– Vjerujem da ću se jednog dana vratiti. Tama ne može da traje vječno. A ovdje je drugačije. Vidite i sami kako LeBron James govori protiv predsjednika… To je važno, važno je za slobodu ljudi. Ovdje možete da kažete šta god želite. U mojoj zemlji vam to napravi probleme. Poručuju mi da možda mogu da se vratim ako budem šutio. Hiljade i hiljade ljudi žive u takvoj situaciji. Ne mogu da budem tako sebičan da mislim samo na sebe, da se borim samo za svoje dobro. Ne bih poštovao ni sebe ni svoju ličnost da sam takav – kazao je Šukur.

Sva imovina u domovini mu je zaplijenjena, kao i novac sa računa.

– Krenule su tenzije i sve veća neprijateljstva. Erdogan je vidio prijetnju. Nakon što sam napustio parlament imao sam velikih problema gdje god bih krenuo, s kojim god poslom bih pokušao. Mislio sam – proći će. Ali nikada nije. I došao sam ovdje. Lijepo vreme, lijep život – ističe Hakan.

Šukur danas ima 46 godina, a tokom svoje fudbalske karijere postigao je oko 500 golova.

Ikona je Galatasaraya, a u svom CV upisao je i mečeve za Inter, Parmu, Torino i Blackburn.

Dres reprezentacije Turske nosio je 112 puta. Dao je 51 pogodak za nacionalni tim, a potpisnik je najbržeg gola u historiji Mundijala, postignutog u utakmici protiv Južne Koreje.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button