Valter Tuzlanski

Lažni med je preplavio prodavnice usljed loše godine za pčelare: Evo kako ga prepoznati










Lažni med nema gotovo nikakva ljekovita svojstva, čak je i nezdrav! Postoji više načina da bez pogreške raspoznate lažni, šećerni med od prave stvari.

Med je jedna od najzdravijih namirnica koja se u prehrani koristi od davnih vremena. U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobiven prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen u saću kemijskim reakcijama pretvara se u med. Kako upozoravaju stručnjaci, tržište Europske Unije preplavljeno je lažnim, falsificiranim medom koji zbog velike količine šećera može imati posljedice po zdravlje, prenosi jutarnji.hr. Kako objašnjavaju pčelari postoji 8 jednostavnih koraka kako prepoznati pravi od lažnog meda.

Možda će Vas zanimati i:

Kristalizacija – Med ima potpuno prirodnu osobinu kristalizacije što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju ovisi od vrste. Najbrže se kristaliziraju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira koliko i gdje stoji.

Med na hljebu – Namažite med na krišku suhog hljeba. Ukoliko je med pravi vrlo brzo će se na hljebu stvoriti korica od meda, u suprotnom će se on samo navlažiti zato što lažni med sadrži dosta vode.

Mjehurići u staklenci – Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti staklenku meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehurić kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu staklenke. Ukoliko ga nema u pitanju je falsifikat.
Med u vodi – Kašiku meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za kašiku i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.

Test sa mravima – Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.
Zagrijavanje –  Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

Papirnati ručnik – Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirnati ručnik. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz papir.
Deklaracija – Proizvođači meda su dužni na deklaraciji naznačiti sastav meda, ima li i koliko ima dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju. Neki, naravno, ne slijede ovu praksu, što je ilegalna i visoko kažnjiva praksa.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button