BiHVijesti

Krišto nakon susreta sa Von der Leyen: BiH treba činiti sve da izbjegne nametanja rješenja

Predsjednica Evropske Komisije Ursula Von der Layen zajedno sa premijerima Holandije i Hrvatske u posjeti je BiH. Nakon niza održanih sastanaka, zakazan je zajednički brifing za novinare na kojem je govorila i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon upućenih riječi zahvale predsjednici Evropske Komisije, Krišto je istakla njezinu posvećenost koja je “od nemjerljivog značaja za ekonomsku stabilnost BiH kao i za procese integracije u EU.”

Potom je istaknula važnu ulogu Republike Hrvatske i predsjednika tamošnje vlade, rekavši da je njegova uloga u mnogim aspektima od izuzetnog značaja. Iskazala je optimizam kada je u pitanju otvaranje pregovora ka članstvu u EU.

Možda će Vas zanimati i:

“Očekujem da potpora vaših zemalja u trenutku koji je bitan neće zaostati ni početkom ožujka,“ kazala je ona.

Na današnjem sastanku koje su imali sa evropskim izaslanstvom, informirali su šta se uradilo kroz 59 sjednica Vijeća ministra i upoznali sa usvojenim materijalom. To uključuje pitanja pravosuđa, ljudskih prava, borbe protiv korupcije, kao i usklađivanje stavova BiH sa stavovima Evropske unije.

“BiH je imala stopostotnu usklađenost vanjske politike sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU,“ naglasila je Krišto.

Kako ističe, Vijeće ministara je bilo fokusirano na 14 uvjeta koje je postavila Evropska Unija.

“BiH je dobila novi EU plan rasta za Bosnu i Hercegovinu i da bi implementirali ovaj novi paket, imali smo obaveze da usvojimo naš program reformi, dostavimo Evropskoj komisiji i imenujemo tim za implementaciju ovog paketa. Imenovali smo tim i spremni smo za implementaciju ovog programa rasta,” pojasnila je predsjedavajuća Vijeća ministara dodajući da se intenzivno se radi na promjenama izbornog zakona.

Od velikog je značaja usvojeni zakon za sprječavanje pranja novca i suzbijanje terorističih aktivnosti čime je ispunjen jedan od uvjeta.

Istaknula je odlučnost i predanost političkih lidera u BiH na rješavanju svih pitanja kada je u pitanju izborno zakonodavstvo kroz institucije i domaća rješenja jer je to uvjet za osiguranje stabilnosti.

Tvrdi da Bosna i Hercegovina treba činiti sve da izbjegne intervencije i nametanja rješenja od strane međunarodne zajednice.

“Budućnost BiH ovisi o našoj sposobnosti, našoj predanosti i našoj odgovornosti da napravimo ovu suradnju i ispunjavanje uvjeta za ulazak u EU,” pojašnjava.

Očekuju da Evropska unija nastavi poticati procese koje će dovesti do unutrašnjeg dijaloga i da su integracije Evropske unije “za sve narode, za sve građane i za našu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.”

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button