MuzikaZanimljivosti i zabava

Ko su likovi iz pjesama Zabranjenog pušenja: Ibro Dirka, Šeki, Murga, Fikreta…

Zabranjeno pušenje je jedna od najpopularnijih punk – rock grupa iz Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

Grupa Zabranjeno pušenje je nastala 1980. godine u Sarajevu kao klasičan “garage” bend sastavljen od srednjoškolaca koji su zajedno išli u sarajevsku II. gimnaziju i dijelili istu ulicu. Njihova lirika i muzika su na najrealniji način prikazivali život u Sarajevu tokom osamdesetih godina.

Možda će Vas zanimati i:

Bend je bio proizvod pokreta “Novi primitivizam”, jedinstvenog bosanskog i sarajevskog umjetničkog smjera, čiji su istaknuti predstavnici, uz Pušenje, bili Elvis J Kurtović, Bombaj Štampa, Crvena Jabuka…

Ono što Zabranjeno pušenje čini posebnim jeste podatak da je velika većina njihovih pjesama bazirana na stvarnim događajima i likovima.

Ovo je priča o njima…

Tri kile, tri godine

“Tri kile, tri godine”, naslov je posljednje pjesme koju je objavila grupa “Zabranjeno pušenje”.

Prema riječima Seje Seksona, koji ju je napisao, pjesma je inspirisana stvarnim dođagajima.

Naime, jedan njenov prijatelj, inženjer agronomije (50) i porodični čovjek, uhvaćen je sa tri kilograma marihuane, koju je namjeravao da proda, kako ne bi završio na ulici i izgubio stan, koji više nije mogao da otplaćuje, jer ga je kupio na kredit u švajcarcima.

Pišonja i Žuga

Najpoznatiji par iz pjesama “Zabranjenog pušenja” otpjevan je u dvije pjesme “Balada o Pišonji i Žugi” i “Pišonja i Žuga u paklu droge”.

Ova dvojica sarajevskih mangupa stvarno su ukrali autobus, i to onaj koji je bio spreman za remont, jer su mu otkazale kočnice. A ovo nije bila prva njihova krađa.

Ova priča završena je u pjesmi, jer kako kaže Sekson, policija ih je uhapsila. Srećom, opjevana “nesreća” bila je samo pjesnička sloboda. Pišonja je uspio da pobjegne, a Žugu, prema  njegovim riječima policija je odvela u stanicu. Pišonja je poginuo u ratu u septembru 1992. godine, a Žuga danas živi u Hrvatskoj.

Mufa i Kiki

Sljedeći par iz pesama ove grupe su Mufa i Kiki. Prvi put za njih je javnost čula u pjesmi “Kanjon Drine”, u kojom im stari kamiondžija govori: “Neće ovo, djeco, na dobro poći, jer sve ide unatrag, živimo u plemenima kao Apači, a gdje ćemo, djeco i ja i vi?”

Ponovo je o njima javnost čula u pjesmi “Tri ratna havera”. Mufa je u stvari Mufid Kosović, nekadašnji tonac, a Kiki je Dragan Zurovac, bivši menadžer grupe.

Ibro Dirka

Mitovi iz sarajevskih mahala tvrde da je riječ o izvjesnom Ibrišimu, koji je bio redovan gost u sarajevskim kafanama, a njegov uzor bio je slavni Ismet Alajbegović Šerbo.

Murga drot

Murgu drota i njegove modernije metode dobro poznaju svi uživaoci marihuane iz Sarajeva.

Reč je o Džemalu Murgi, koji je sada u penziji, a nekad je bio inspektor odjeljenja za borbu protiv narkomanije MUP-a Kantona Sarajevo.

Đulijano Pike

Đulijano Pike zapravo je Pike Fikret Mujkić, nekadašnji fudbaler “Željezničara”, za koga je Miljan Miljanić rekao da “vremena Ferhatovića, Sarajevo nije imalo većeg talenta”.

Selena 

Selena je bila najpopularnija djevojka u naselju na Koševu, koja nije mnogo obraćala pažnju na članove grupe “Zabranjeno pušenje”. Upisala je fakultet i odselila se iz Sarajeva.

Fikreta

O Fikreti postoje dvije priče. Prva kaže da je ona komšinica koju je svakodnevno psihički maltretirao njen suprug.

Druga priča kaže da je Fikreta “teta” koja je radila na trafici i koja im je prodavala cigarete.

Nedjelja kad je otiš'o Hase

U ovoj pjesmi, ako je vjerovati mitovima sarajevskih ulica, uopšte nije riječ o Asimu ferhatoviću Hasetu, već o Josipu Brozu Titu.

Tigar iz Kladnja

Tigar iz Kladnja je Zijo Poljo, nekadašnji bosanski sportista i bivši šampion, koji je također bio u zeničkom zatvoru zbog utaje poreza, kasnije je dobio pomilovanje.

Abid

Abid je bio komšija, udarnik sa Koševskog brda. Abid je bio stariji čovjek, nekadašnji rudar, koji se redovno odazivao na sve radne akcije u to vrijeme.

Izvor: Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button