Svijet

Kina poslala 103 borbena aviona prema Tajvanu

Kineska vojska poslala je 103 ratna aviona ka Tajvanu u periodu od 24 sata, što je, kako je ministarstvo odbrane ostrva u ponedeljak saopćilo, dnevni rekord u poslednje vreme.

Avioni su otkriveni između 6 sati ujutro u nedjelju i 6 sati ujutro u ponedjeljak, saopćilo je ministarstvo. Kao što je uobičajeno, vratili su se prije nego što su stigli na Tajvan.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije, provodi sve veće vojne vježbe u zraku i vodama oko Tajvana kako su rasle tenzije između dvije zemlje i sa Sjedinjenim Američkim Državama. SAD su glavni tajvanski dobavljač oružja i protive se svakom pokušaju da se silom promijeni status Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da je 40 aviona prešlo simboličnu polovicu između kontinentalne Kine i ostrva. Također je prijavio devet mornaričkih brodova u prethodna 24 sata.

Ministarstvo je kinesku vojnu akciju nazvalo “uznemiravanjem” za koje je upozorilo da bi moglo eskalirati u trenutnoj napetoj atmosferi.

“Pozivamo vlasti Pekinga da snose odgovornost i odmah prekinu takvu vrstu destruktivnih vojnih aktivnosti,” navodi se u saopćenju.

Kina je prošle sedmice poslala flotu brodova uključujući nosač aviona Shandong u vode u blizini Tajvana. Vježbe su uslijedile ubrzo nakon što su SAD i Kanada plovile ratnim brodovima kroz Tajvanski moreuz, vode koje razdvajaju ostrvo od kopna.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button