Mogu se umjesiti svakojaka čuda, ali dobre stare kiflice ostaju prve na listi zalogaja koje svi vole. Fo
Sastojci | Količina |
brašno | 500 g |
kisela pavlaka | 200 g |
mlijeko | 200 ml |
ulje | 100 ml |
suhi kvasac | 3 kašičice |
šećer | 1 kašika |
so | 1 kašičica |
ZA PREMAZIVANJE I POSIPANJE | |
žumance | 1 |
mlijeko | 1 kašika |
susam | po ukusu |
Kako pripremiti
- U mlako mlijeko umiješajte suhi kvasac i šećer, pa kad se kvasac aktivira, dodajte pavlaku i pažljivo umutite žicom. U prosijanom brašnu napravite udubljenje, pa u njega dodajte ulje i mješavinu s kvascem, a okolo so. Umjesite tijesto i kad se formira grudva, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Ostavite na toplom da još malo nadođe, pa podijelite napola. Svaku polovinu tijesta rastanjite u veliki krug debljine 3–5 mm, i isijecite na 12 trouglova. Pri užoj strani zasjecite ouduž na nekoliko mjesta da se vide zasjeci kada se kiflice uviju. Uvijajte kiflice i redajte u pleh obložen pek-papirom. Ostavite da se odmaraju još 15 minuta, pa ih premažite žumancetom koje ste mutili s kašikom mlijeka, pospite susamom i pecite na 200 stepeni 25–30 minuta.