
Krompir može izdržati na kuhinjskom pultu duže od većine voća i povrća, ali će s vremenom početi puštati izdanke te gubiti svježinu i okus.
Ako se pravilno skladišti, može ostati svjež četiri do šest mjeseci. Tradicionalna metoda skladištenja podrazumijeva čuvanje krompira na hladnom i tamnom mjestu na kojem nema opasnosti od smrzavanja.
Krumpir može razviti zelenu koru kada je izložen svjetlu. Takva zelena kora ima gorak okus i sadrži solanin koji je iritantan za probavni sustav, a u većim količinama može izazvati i ozbiljnije zdravstvene posljedice. Male zelene točkice i klice treba potpuno odrezati, no krompir koji ima više od nekoliko malih zelenih mrlja treba cijeli baciti.
![]()
Tek iskopani krompir se mora posušiti
Ako imate domaći, tek iskopani krompir, nije dovoljno jednostavno ga baciti u podrum, već se prvo mora pripremiti višednevnim sušenje. Tek iskopani krompir nema čvrstu koru koja ga štiti od truleži i prije pohrane na tamnom mjestu potrebno je pričekati par dana da se kora stvrdne. Nakon sušenja krompire možete pohraniti u bilo koji spremnik koji omogućuje ventilaciju, poput kartonske kutije ili papirnate vrećice.
Za dugotrajno skladištenje su prikladni samo neoštećeni krompiri
Pregledajte sve krumpire u potrazi za klicama, plijesni, oštećenjima i mekanim udubinama. Za dugotrajno skladištenje su prikladni samo neoštećeni krompiri. Prekomjerno oštećene krompire treba pojesti u roku od nekoliko dana ili uskladištiti na neki drugi način.




