Lifestyle

Isprobajte čokoladnu tortu od batata koja se topi u ustima




Ovoga proljeća htjeli biste obitelj i prijatelje iznenaditi nekim zdravim kolačem, koji će ih u času osvojiti kremoznom teksturom i bogatstvom okusa?

Predlažemo vam da u svoj slatki meni uvrstite ovu čokoladnu tortu od batata!

Osim što ćete njome oduševiti sve čokoljupce, na svoje će doći i oni koji vole miris kokosa i zdrave grickalice, poput lanenih sjemenki, zobenih pahuljica i datulja.

Možda će Vas zanimati i:

Jednom kad kušaju ovu tortu, svi će se zaljubiti u slatku orašastu aromu batata, koji je prava riznica vitamina, a usto je niskokaloričan i pogodan čak i za dijabetičare.

Za slatkoću tijesta zaslužna je kraljica egzotike – datulja, a divnu kremoznu notu ovoj torti daje avokado, koji se u obliku pudinga savršeno sljubio s medom i kakaom.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g paste od datulja ili svježih datulja
  • 250 g pirea od batata
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 1-2 žlice kokosova ulja
  • prstohvat soli
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • vegansko jaje = 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki + 4 žlice vode

Za čokoladni puding*:

  • 1 zreli avokado
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 2 žlice meda

Priprema:

  1. Batat operite, ogulite i kuhajte u vodi dok ne omekša.
  2. U multipraktik stavite redom zobene pahuljice, datulje ili pastu od datulja, kakao u prahu i sol pomiješanu sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Na kraju dodajte med, otopljeno kokosovo ulje i vegansko jaje (lanene sjemenke koje ste prethodno već pripremili).
  3. Smjesu utisnite u kalup promjera 18 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tijesto pecite 25 minuta na 160 °C.
  4. Dok se tijesto peče, pripremite čokoladni puding od avokada. U multipraktiku ili blenderu izmiksajte jedan zreli avokado te mu dodajte kakao u prahu i med.
  5. Čokoladnim pudingom namažite toplo pečeno tijesto. U slast!

* Ne morate slijediti ovu recepturu za puding. Slobodno se poigrajte sastojcima i količinom tako da kolač odgovara vašim željama i nepcu. 

Ako nemate avokado ili vam ne odgovara njegov okus, isprobajte sljedeće kombinacije zdravih čokoladnih krema:

a) namočeni indijski oraščići, datulje, kakao pasta ili kakao s malo zaslađivača, poput meda ili javorova sirupa
b) kokosova krema i čokoladne kapljice
c) kokosovo ulje, med i kakao u prahu
d) pire od batata, kakao, med, bademovo mlijeko i maslac od badema ili kikirikija
e) maslac od orašastih plodova po želji, med i kakao u prahu.



Back to top button