Lifehacker piše da iako je pečena paprika mekana, njena kožica je tvrda i opora te ne doprinosi ni okusu ni izgledu jela koje pripremate.
Jednostavan trik kako da bez problema ogulite pečene paprike
Pravljenje ajvara i drugih oblika zimnice koji uključuju crvenu papriku ne mora biti mukotrpan posao gdje ćete izgubiti najviše vremena guleći paprike…
Za početnike, pravljenje zimnice oduzima mnogo vremena koje se potroši na guljenje crvenih paprika, ali i za to donosimo rješenje:
Tajna je zapravo u tome da pečene paprike odmah nakon vađenja iz peći treba pokriti.
Jedan od prijedloga je da ih ubacite u duboku zdjelu i prekrijete plastičnom kesom ili poklopcem.
Dobit ćete isti rezultat i ako ih zatvorite u papirnu kesicu ili plastičnu kutiju za hranu. Možete ih jednostavno pokriti i krpom.
Tako će paprike ispuštati višak tečnosti i pare, a to omekšava kožicu i omogućava vam da je ogulite bez muke.
Možete ih guliti prstima ili papirnim kuhinjskim ručnikom ako ne želite da vam na koži ostanu mrlje.
Ukoliko želite zadržati aromu dima, onda paprike gulite u zdjeli s vodom, a poslije vodu iskoristite tokom pripreme jela.
Trebate imati u vidu da paprike ne treba držati poklopljenima dugo nego tek toliko da se prohlade, dovoljno da ih možete držati u ruci bez da se ne opečete.
Prosječno je to oko 15 minuta za manje, odnosno, oko pola sata za veće količine.
Nakon što ih ogulite, spremne su za pripremu. Shodno tome, možete ih nasjeckati kao dodatak umacima, salatama, pečenom mesu ili drugoj hrani u kojoj želite osjetiti slatkastu aromu uz notu dima ili ih ukuhajte u ukusni ajvar.