BiHKultura

Izvanredne instalacije LUMIART-a Dubrovnik stižu i u Sarajevo na Art&Light Festival

 KulturaMedia

Drugi po redu Art&Light Festival će se održati od 29. decembra 2023. do 2. januara 2024. na lokacijama Radićeva i Trg Susan Sontag u Sarajevu.

Nije samo riječ o svjetlu; Art&Light Festival je pozornica na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost, stvarajući umjetnička djela koja prenose priče, emocije i različite dimenzije umjetničkog izraza.

Festival će ugostiti izvanredne umjetničke instalacije u saradnji s umjetničkim institucijama iz Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Tuzle i Hamburga. Saradnja s Light Guerrillom, JU Muzejem istočne Bosne Tuzla, KRASS Kultur crash festivalom, Festivalom svjetla Zagreb i LumiArt Festivalom obećava posjetiteljima jedinstveno iskustvo umjetničke kreativnosti spojene sa spektakularnim svjetlosnim prikazima.

Izvanredne instalacije Festivala svjetlosti Lumiart Dubrovnik stižu i u Sarajevo na Art&Light Festival 2023. Organizatori su saopćili kako okosnicu programa Lumiarta čine zanimljive svjetlosne instalacije nagrađivanih umjetnika, interaktivne igrice, brojne projekcije i 3D mapping.

Organizator LUMIART-a je Pixel design, relativno mlada firma,koja je korištenjem modernih i inovativnih tehnologija vrlo brzo stvorila ime za sebe na području vizualnog dizajna i interaktivne umjetnosti.

Oni su dobro povezan tim talentiranih i motiviranih pojedinaca u području 2D i 3D grafike, audio i video produkcije, informatike i programiranja.

Do sada su sudjelovali u nekoliko velikih projekata koji variraju od interaktivnih hologramskih projekcija, 3d mappinga različitih proporcija.

Zbog održavanja Festivala svjetlosti LUMIART 2023 u Dubrovniku, bila je ugašena javna rasvjeta radi potpunog doživljaja, pa zamislite – takav umjetnički spektakl ne želite propustiti!

Sarajevo će se 29. i 30. decembra pretvoriti u pravu bajku svjetlosti. Svi zaljubljenici u umjetnost i ljubitelji kulture bit će oduševljeni ovim jedinstvenim doživljajem.

Svečano otvorenje Art&Light Festivala 29. decembra 2023. u 18 sati počinje svjetlosnim performansom u Radićevoj, a nastavlja se na Trgu Susan Sontag u 20 sati s interaktivnim 3D mappingom.

Festival će trajati od 29.12.2023. do 2.1.2024., pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u umjetnosti i svjetlosti tokom različitih događanja i aktivnosti.

Art&Light Festival povezuje umjetnost i svjetlost, stvarajući nezaboravno iskustvo za ljubitelje kulture i sve one željne otkrivanja novih dimenzija umjetničkog izraza. Organizira ga KulturaMedia, organizacija posvećena promicanju kulture i umjetnosti kroz različite događaje i projekte.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button