Arhiva

Izrael predložio imenovanje Tonya Blaira za humanitarnog koordinatora za Gazu
Izrael nastoji da postavi bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira kao humanitarnog koordinatora za pojas Gaze, prenosi The Times of Israel.

U izvještaju se tvrdi da im je cilj poboljšati humanitarnu situaciju unutar palestinske enklave i smanjiti međunarodni pritisak dok traje sukob s Hamasom.

Ynet, pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike, rekao je da se premijer Benjamin Netanyahu nada da će iskoristiti Blairovo iskustvo kao bivšeg izaslanika za regiju za Bliskoistočni kvartet kako bi ublažio međunarodnu zabrinutost zbog civilnih troškova izraelske kampanje u Gazi.

U izvještaju se navodi da je Tony Blair kontaktiran po tom pitanju i da su razgovori u toku posljednjih sedmica. Ured bivšeg britanskog lidera je Ynetu u odgovoru rekao da “da mu nije ponuđena pozicija,” ali nije direktno negirao bilo kakav kontakt.

Ynet ističe da tačna definicija, obim i autoritet predložene uloge još nisu jasno definisani, dodajući da će naglasak biti na “pružanju medicinske pomoći i lijekova, te na mogućnosti evakuacije ranjenih i bolesnih iz pojasa.”

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button