Kameleon projektiU fokusu
U fokusu

Internaut Show: Kako društvene mreže oblikuju bosanski jezik i kako ga sačuvati?

Gošća prof. Jasna Hadžiselimović


U današnjem brzom digitalnom svijetu, društvene mreže su postale neizostavan dio naše svakodnevice, a time i značajan faktor u oblikovanju jezika.

U Internaut Showu ugostili smo profesoricu Jasnu Hadžiselimović, kako bismo istražili kako društvene mreže utiču na bosanski jezik i postavili pitanje koje sve više muči – kako sačuvati naš jezički identitet?

“Znači nema “must have”, nema “triggerovano”, nema… evo šta vi sada koristite, na šta se ja kao profesor ježim. Govori ti engleski. I treba da ga govoriš, ali nemoj idiome jezičke upotrebljavati u divnom govoru našega bosanskog jezika. Bosanska nacionalna kultura nosi temelje na tim lijepim kontemplativnim dubokoumnim stvarima poput Rumija, koji je donio i filozofiju i teozofiju kod nas, estetiku, Hafiza Širazija. Vjerujte mi da je jezik moga djetinjstva bio jako različit u odnosu na jezik kojim ćeš ti ako Bog da sutra učiti svoje dijete”, istakla je profesorica.

U razgovoru sa prof. Hadžiselimović, duboko smo zaronili u svijet digitalne komunikacije i analizirali uticaj društvenih mreža na naš jezik, te vam preporučujemo da pogledate najnovije izdanje Internaut Showa.

Kratke video klipove pronađite na FB stranici Radio Kameleona i Instagramu, a kompletan video pogledajte na našem Youtube kanalu.

Projekat ‘Internaut Show’ se organizira uz podršku programa #SustainMedia, sufinansiranog od strane Evropske Unije i Njemačke Vlade, implementiranog od strane GIZ-a, DW Akademie and Internews.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button