SvijetVijesti

Hersonska polja pšenice mogla bi, poslije uništenja brane, da postanu pustinja
Nakon što je eksplozija uništila veliku branu na rijeci Dnjepar na jugu Ukrajine, ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je u utorak kako se očekuje da će, prema prvim procjenama, oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na sjevernoj obali rijeke u regiji Herson biti poplavljeno.

Očekivalo se da će poplave biti puno veće na južnoj obali rijeke, u regiji pod ruskom okupacijom, navelo je ministarstvo u izjavi na svojoj internet stranici. Detaljne informacije biće objavljene u narednim danima kada će ministarstvo imati jasniju sliku situacije.

„Osim toga, katastrofa izazvana ljudskim delovanjem poremetit će snabdjevanje vodom za 31 sistem za navodnjavanje polja u regijama Dnjepropetrovsk, Herson i Zaporožje,“ navelo je ministarstvo.

„Uništenje hidroelektrane Kahovka značit će da bi se polja u južnoj Ukrajini mogla pretvoriti u pustinje već sljedeće godine,“ dodalo je.

Snabdjevanje pitkom vodom u naseljenim područjima također bi bilo ugroženo. Osim toga, ministarstvo poljoprivrede kaže da očekuje negativne posljedice za ribarstvo.

Brana je uništena u utorak rano ujutro u južnom dijelu Ukrajine, u regiji Herson koju je okupirala Rusija. Kremlj krivi Kijev. S druge strane, Ukrajina i mnogi zapadni posmatrači uvjereni su da su ruski okupatori sami digli branu u vazduh – vjerovatno kako bi sprečili planiranu ukrajinsku kontraofanzivu.

Rusija vodi rat protiv svog susjeda više od 15 mjeseci.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button