Lifestyle

Guinnessov rekord u Beču: Najduži konvoj e-vozila na svijetu


U srcu austrijske metropole će se u petak, 7. septembra 2019. godine održati najveća svjetska parada e-mobilnosti.

Više od 800 električnih vozila svih vrsta kružit će u periodu od 15:00 do 17:00 sati Bečkim ringom (Wiener Ringstraße). Na taj način učesnici žele skrenuti pažnju na ekološko prihvatljivu mobilnost, ali i ući u Guinnessovu knjigu rekorda sa najvećim konvojom e-vozila na svijetu.

Posjetioci će moći gledati električna auta za utrku, kamione za uklanjanje otpada, autonomne autobuse i druga ekološki prihvatljiva vozila koja pridonose čišćem zraku. A organizator poziva i građane da se priključe električnim biciklima, skuterima, skatebordima, mopedima i automobilima.

Električni automobili su čest prizor na bečkim ulicama. Zaključno sa 2018. godinom u Beču je registrirano 3.233 električnih automobila. Prema procjenama stručnjaka, do 2030. godine na ulicama austrijske metropole moglo bi se naći preko 80.000 električnih automobila.

I gradski prevoz u Beču postaje ekološki sve prihvatljiviji. Uprkos porastu broja putnika i razvoju mreže javnog prevoza, Grad Beč kroz mnogobrojne inovacije uspijeva podsticati održivi razvoj javnog prevoza. Uvođenjem električnih autobusa za vožnju centrom grada godišnje se uštedi 52 gigavatsati (GWh) što je ekvivalentno potrošnji 13.000 bečkih domaćinstava. Velike uštede energije ostvarene su i zahvaljujući efikasnijem korištenju kočione energije tramvaja.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button