BiHU fokusu

Godišnjica presudne ratne bitke za BiH


Na današnji dan 1992. godine odigrala se prva velika ratna bitka za opstanak BiH. Snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, sa namjerom da sruše legalno izabranu vlast. Međutim, slabo naoružani branitelji odbranili su tog dana Predsjedništvo, Sarajevo i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Presudne bitke vodile su se između 10 i 15 sati oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta. Pucalo se iz automatskog naoružanja, padale su granate, grad je ostao bez struje, vode i hrane, a slika koja je obišla svijet bila je i ona na kojoj se vide kako gore tramvaji na Skenderiji. Tog 2. maja zapaljena je i zgrada Pošte, te je došlo do prekida komunikacija.

Grad spasili “ratnici u tenama”
Oko 13 sati oklopna vozila i tenkovi krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Grada. Suprotstavili su im se hrabri, ali neiskusni i veoma slabo naoružani branioci – članovi Patriotske lige, Vikićevi specijalci, rezervni sastav Policije, kao i novoformirane Teritorijalne odbrane.

Toga dana vođena je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao „Bitka za Predsjedništvo Republike BiH“. Opsada Sarajeva, koja je do tada bila prikrivena, 2. maja 1992. godine postala je očigledna.

U bitci za odbranu Predsjedništva BiH, uhapšen je veći broj niških specijalaca opkoljena, dok su mnogi poginuli u pokušaju da zauzmu državne institucije u Sarajevu.

Fikret Abdić nije dočekao jedinice JNA
Tog 2. maja na sarajevskom aerodromu uhapšen je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, dok je u centru grada, član Predsjedništva Fikret Abdić bio spreman da preuzme ulogu prvog čovjeka države.

Na svu sreću, Abdić nije dočekao da jedinice JNA stignu do zgrade Predsjedništva, a mnogi analitičari smatraju da, da je do toga došlo, rat praktično bio gotov, a država Bosna i Hercegovina bila bi prošlost.

Predsjednik Izetbegović je dan kasnije razmijenjen u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

BHRTMožda će Vas zanimati i:

Back to top button