Unesco je danas proširio svoju listu nematerijalnih kulturnih baština čovječanstva time što je na nju uvrstio jedinstveni francuski hljeb, popularni “beget”.
Kada zamislimo tipičnog Francuza, vjerovatno se mnogima u glavi stvori slika čovjeka kako nosi beget. Ali, opravdano. To je nacionalno blago i ništa ga ne može nadmašiti.
Međutim, to nije samo hljeb, pečeno pecivo ili štogod slično tome. Riječ je o simbolu francuskog življenja koje je od danas uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara.
🔴 BREAKING
New inscription on the #IntangibleHeritage List: Artisanal know-how and culture of baguette bread.
Bravo #France 🇫🇷!
ℹ️ https://t.co/n5nd2IfvLJ #LivingHeritage pic.twitter.com/MINHjuVffK
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) November 30, 2022
Tako je beget od danas uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Tačnije, ‘Zanatsko znanje i kultura baget hljeba’ zvanično je upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.
Svake godine postoji otprilike 100 novih dopuna liste iz cijelog svijeta, liste koja ima za cilj zaštitu i podizanje svijesti o kulturnoj baštini koja se ne može definirati jednim mjestom ili jedinicom.
U saopštenju UNESCO-a stoji da je baget “najpopularnija vrsta hljeba u kojoj se uživa i konzumira u Francuskoj tokom cijele godine“.
Bageti zahtevaju specifično znanje i tehnike: peku se tokom dana u malim serijama, a rezultati variraju u zavisnosti od temperature i vlažnosti. Oni također stvaraju načine potrošnje i društvene prakse koje ih razlikuju od drugih vrsta hljeba, kao što su svakodnevne posjete pekarama radi kupovine vekni i posebnih polica za izlaganje koje odgovaraju njihovom dugačkom obliku.