Baristi iz Bosne i Hercegovine takmičit će se u pravljenju najbolje kafe, u okviru Franck barističkog takmičenja, 20. marta na Sarajevo Coffee Festu. Takmičenje je ujedno i kvalifikacija za veliko regionalno finale, koje će se održati u mjesecu oktobru u Zagrebu.
Kvalifikacijsko takmičenje u dvije faze će testirati sposobnost barista da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug, gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šoljicu cappuccina, koristeći Latte Art tehniku.
Stručni žiri će se u ocjenjivanju takmičara voditi pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnikee u industriji kafe.
Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slijede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja deset najboljih barista iz regije dobiće priliku demonstrirati svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.
Takmičenje barista Franck organizuje treću godinu zaredom, a cilj je promovisati zvanje bariste i umjetnosti pravljenja savršene kafe, te unaprijediti sandarde u ugostiteljstvu.
Ovim takmičenjima Franck tim ujedno nastoji podizati nivo izvrsnosti barističkih vještina te prepoznavati one najbolje u regiji.
Press druženje i proglašenje pobjednika planirano je za 15:00 sati, a takmičenje barista počinje u 13:00 sati.