Tuzla

FOTO: Kapija 5 do 9 – najglasnija tišina na svijetuTradicionalno svake godine, 25. maja u 20:55 sati začuje se sirena, a onda nastane muk. Ali to nije obična tišina. To je tišina koja je glasnija od svakog bola, od svakog krika, od svake tuge na ovozemaljskoj kugli…

Tuzla i njeni građani danas suosjećaju bol sa porodicama žrtava tragičnog zločina koji se dogodio na Kapiji prije tačno 22 godine. Granata koja je pala tog kobnog 25. maja 1995. godine sa Ozrena oduzela je 71 mladi život, dok je preko 200 građana Tuzle ranjeno.

Možda će Vas zanimati i:

Minut prije pomenute sirene, Tuzlaci i Tuzlanke koji su se okupili na Kapiji osjetili su na svojim ramenima kapi kiše. Da, i nebo plače za tuzlanskom mladošću. Potpuno ga razumijemo.

Nakon što su građani polaganjem cvijeća i prigodnom molitvom odali počast tragično stradalim sugrađanima, uslijedilo je paljenje 71 svijeće. Sve te svijeće, naravno, činile su broj 71. Simbolika je jasna.

Tuzla nikada neće zaboraviti 25. maj 1995. godine, zato opominjimo zajedno. KAPIJA PLAČE, A ČARŠIJA PAMTI! 🙁Možda će Vas zanimati i:

Back to top button