Kameleon projektiTotalno pozitivna ličnost godine

Faruk Gutić (25) dobitnik priznanja za Neurologiju od strane Evropske Akademije

Radio Kameleon kroz Totalno pozitivnu ličnost godine prepoznaje i predstavlja ljude i organizacije koji su u prošloj godini na bilo koji način pomagali drugima i koji su ostvarili izvanredne rezultate u svojim poljima. Pogledajte ko su sve Totalno pozitivne ličnosti 2022. godine na OVOM LINKU. 

Faruk Gutić je rođen 22.12. u rudarskoj porodici, u Tuzli 1997. godine. Osnovnu školu završava u Banovićima, nakon koje započinje karijeru u svijetu medicine upisom Srednje Medicinske škole u Tuzli. Sa titulom jednog od najboljih učenika, 2016. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu gdje se trenutno nalazi na šestoj godini studija.

Svoj društveni angažman je započeo u Omladinskom Resursnom Centru u Tuzli kao rukovoditelj grupe za odnose s javnošću. U toku 2015. godine biva biran u rukovodstvo Asocijacije srednjoškolaca u BiH, na čijem čelu u ulozi člana upravnog odbora i rukovoditelja odjela za odnose s javnošću ostaje naredne dvije godine. U tom periodu predstavljao je glas srednjoškolaca u Danskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Španiji za vrijeme međunarodnih susreta mladih i radio na mnogobrojnim projektima koji su imali za cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH.

Početkom septembra 2019. godine biva angažiran u ulozi projektnog asistenta od strane Instituta za razvoj mladih KULT, i na toj poziciji ostaje narednih nešto manje od dvije godine. U tom periodu aktivno radi na uspostavljanju kulture korporativnog volontiranja i UN vodećih načela za poštivanje prava radnika u poslovanju. Uspješno vodi i osniva prvu mrežu za društveno odgovorno poslovanje u vidu korporativnog volontiranja u Bosni i Hercegovini.

Početkom akademske 2019/2020 godine biva i nagrađen stipendijom za nadarene studente od strane Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu.

U toku 2021. godine sa prijedlogom start-up idejom zajedno sa svojim timom, osvaja četvrto mjesto na Internacionalnom studentskom start-up takmičenju u Splitu, prvo mjesto na Social Impact Award 2021 godine u Bosni i Hercegovini i učestvuje na dva međunarodna takmičenja Wolves samit i Social Impact Award International. Iste godine biran je i za učesnika Innovation Nation programa organiziranog od strane BH Futures Foundation gdje osvaja timsku prvu nagradu

U toku 2022. godine izabran je za aktivnog člana Evropske Akademije za Neurologiju čiju je prestižnu nagradu za izvrsnost ponio u julu iste godine u Beču. Dodatno biva biran za člana Evropskog Društva Medicinskih Onkologa gdje učestuje na „Međunarodnoj školi onkologije“ u Valenciji u julu 2022. godine. U augustu iste godine, odrađuje kliničku praksu na opštoj hirurgiji na klinici u Temišvaru, u Rumuniji. Krajem godine postaje punopravni član studentskog komiteta u Evropskoj Akademiji za Neurologiju kao predstavnik iz Bosne i Hercegovine i s Balkana.

Autor je brojnih članaka i istraživanja, a potvrda njegovog angažmana je i izbor na poziciju ambasadora Međunarodnog kongresa CMBeBiH i Medicon koji se održavaju u septembru 2023. godine.

Faruk Gutić je kandidat za  Totalno pozitivnu ličnost godine, a za njega glasajte na OVOM LINKU.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button