Big Bang #HerojiGeneracijeKameleon projekti

Emina Suljić – wunderkind u učenju, volontiranju i naučnim uspjesima

BIGBANG2023
Radio Kameleon kroz projekat BigBang #herojigeneracije prepoznaje, predstavlja i nagrađuje uspješne mlade ljude. Pogledajte kandidate, upoznajte se njihovim pričama i glasajte za njih.

Emina Suljić ima 18 godina i rođena je u Tuzli, dok je odrasla u Sarajevu. Učenica je 4. razreda Treće gimnazije Sarajevo.

Prisustvovala  brojim ljetnim i zimskim kampovima i kursevima Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i Društva fizičara FBiH gdje je upoznala brojne prijatelje i vršnjake koji su jednoliko željni znanja što ju je inspirisalo da se uključi u razne aktivnosti.

Jedno od najljepših iskustava za nju je bio STEM Youth Camp 2022.  Iako su njena prva ljubav prirodne nauke, odlučila se pozabaviti i sa programskim jezicima, pa je u septembru prošle godine upisala kurs programskog jezika C održanog od strane udruženja ,,PlusUltra” i uspješno završila tri modula.

Kroz svoje dugogodišnje iskustvo sa takmičenjima, nikada nije osvajala značajne titule što naravno može da bude demotivirajuće, ali voli reći da su njoj uvijek pripreme za takmičenja bile draže od samog takmičenja.

Ipak, iz fizike je došla do meni značajnih uspjeha osvojivši 2. mjesto na Kantonalnom takmičenju u 1. razredu srednje škole i ove godine je ostvarila plasman 1. mjesta na Kantonalnom takmičenju.

Obzirom da joj je ova školska godina bila ispunjena određenim zvaničnim uspjesima i certifikatima, kao šlag na tortu je nominovana najizvrsnijom učenicom svoje škole, osvojivši 1. mjesto na školskom takmičenju za Centar izvrsnosti i liderstva.

Pored vremena koje izdvaja za svoje obrazovanje i za nauku, uvijek se bavila nekim sportom, aktivno uči strane jezike, a bavi se i muzikom.

Član je mnogih školskih sekcija, od ekološke preko horske do kompjuterskih simulacija.

U zadnje vrijeme se pronalazi i u volontiranju i od nedavno je volonter Crvenog križa Novo Sarajevo.

 Eminina postignuća:

– 5.0 prosjek tokom dosadašnjeg školovanja

– Položen DSD I ispit (nivo B1 njemačkog jezika) u sklopu DSD programa u gimnaziji

– Osvojeno I (prvo) mjesto na Konkursu za Centar izvrsnosti i liderstva Treće gimnazije Sarajevo u školskoj 2022./23. godini

– I (prvo) mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Fizike u školskoj 2022/23. godini

– II (drugo) mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Fizike u školskoj 2020/21. godini

– III (treće) mjesto na STEM takmičenju, srednjoškolskom nivou, 2022. godine (HUB x IUS)

– Na VIII Iranskoj geometrijskoj olimpijadi (novembar 2021. godine) osvojila IV (četvrto) mjesto na području Bosne i Hercegovine

-Učešće na festivalu “Ohridsko sunce” kao član Kulturno-umjetničkog društva “Proleter”

– Jedna od 50 srednjoškolaca širom BiH koja je izabrana za učešće na STEM Youth kampu 2022 u organizaciji ANNT-a

– Eksperimentator Fizike na Danima otvorenih vrata Treće gimnazije Sarajevo

– Potvrde o završenoj Školi programiranja PlusUltra za modul 1, modul 2 i modul 3 za programski jezik C

– Pri završetku Škole programiranja odabrana kao jedna od 5 kandidatkinja za Mistral-ovu stipendiju

– Certifikat za učešće na internacionalnom Alice masterclass za fiziku čestica i za fiziku terapije česticama

– Certifikati za učešće na brojim kampovima i kursevima Fizike i Matematike

– Učestvovala na brojnim školskim, ali i kantonalnim projektima kao što je projekat “Volim matematiku”, također i volonter Crvenog križa Novo Sarajevo i učesnik na mnogim drugim radionicama i događajima.

Emina Suljić kandidatkinja je za priznanje BigBang #herojigeneracije Kantona Sarajevo, u kategoriji Nauka i obrazovanje. Za nju ćete moći glasati na OVOM LINKU.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button