BiH

Druga bh. povorka ponosa 23. augusta u SarajevuDruga Bosanskohercegovačka povorka ponosa bit će održana 23. augusta u Sarajevu s ciljem da se doprinese boljem položaju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u društvu, saopćili su organizatori.

Iako su suočeni sa epidemiološkom situacijom uzrokovanom virusom korona, LGBTIQ zajednica poručuje da zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača.

Zato će koristeći pravo na javno okupljanje koje im je Ustavom zagarantovano i organizirati povorku jer ne mogu čekati i trpiti sporost sistemskih promjena.

Nastojat će reagovati na tešku ekonomsku i socijalnu situacija koja je dodatno pogoršana aktuelnom pandemijom, nezaposlenošću, korupcijom, odlaskom mladih iz države i drugim problemima koji utiču na njihove živote.

Među njima izdvajaju one da “u BiH ne postoje sigurni javni prostori za LGBTIQ osobe”, te se suočavaju sa homofobijom odlaskom u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button