Mnogi imaju naviku u slivniku ispirati posuđe i ostatke hrane, barem one manje, i pustiti da ih voda “pogura” u odvod. No, znate li što nikada ne biste trebali bacati ni izlijevati u slivnik?
Deset stvari koje mogu uzrokovati začepljenja odvoda pa ih nikada ne biste smjeli baciti u sudoper su:
1. Ulje za kuhanje – miješa se s raznim sitnicama i krhotinama i pretvara se u mulj.
2. Maslac i margarin – posebice otopljeni, mogu se smrznuti i stvoriti vodootporne ‘brane’ u cijevima.
3. Mast – poput ulja, i ostaci masti od prženja mogu se smrznuti i začepiti odvode.
4. Ljuske jaja – njihove sićušne krhotine mogu se, skupa s drugim komadićima smeća, pretvoriti u smjesu.
5. Zrna kafe – budući da nisu posve topiva u vodi, zrna se mogu pomiješati s mašću ili uljem.
6. Tjestenina – rezanci će, u doticaju s vodom, početi bubriti.
7. Riža – upadne li u odvod, također će nabubriti u doticaju s vodom.
8. Brašno – pomiješa li se s vodom, dobiva se efekt ljepila.
9. Naljepnice s proizvoda – lako se odlijepe uslijed pranja, a neki njihovi sastojci (npr. plastika) nisu razgradivi u vodi.
10. Lijekovi – iako često ne postoji opasnost od začepljenja, prisutnost farmaceutika u vodi može biti štetna, kako za ljudski, tako i za životinjski svijet.
Izvor: radiosarajevo