BiH

Čović: Trojka će prihvatiti izmjene Izbornog zakona tek kad bez međunarodnog uticaja bude donosila odluke

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović gostovao je u emisiji Kompas gdje je, između ostalog, govorio o državnoj koaliciji, partnerskim strankama Trojke i evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i izmjenama izbornog zakonodavstva.

Čović kaže da unutar političkih partnera ima onih koji ne žele da se evropski put dogodi, a da je trenutno stanje i put prema Briselu satisfakcija za sav trud koji je uložen prethodnih godina.

Istaknuo je kako treba napraviti dinamičan plan za 2024. godinu te da postoji mehanizam koordinacije koji je davno uspostavljen, a koji neko želi eliminirati.

“Ako riješimo pitanje Izbornog zakona, ako riješimo pitanje još nekih sedam ili osam zakona u pravnom odjelu. Mora zaživjeti pravna država BiH. Ona ne može zaživjeti dok nam neko nameće rješenja, a vanjski uticaj je mnogo jači nego kroz našu zakonodavnu i izvršnu vlast,” mišljenja je Čović.

Kako dalje kaže, očekivao je da će se prvo riješiti izmjene Izbornog zakona, a da će onda doći zeleno svjetlo od EU.

“Uvijek imate vanjski uticaj i onda oni djeluju na sve nas koji pregovaramo na različite načine. Kada razgovaramo stajališta su da nije u redu da se Hrvatima bira član Predsjedništva,” kazao je i dodao kako nema ni jedne bošnjačke stranke koja bi to stavila na papir te da je Bakir Izetbegović to potpisao 2019. ali nije ispoštovao.

Dodaje, potom, da će Trojka prihvatiti izmjene Izbornog zakona tek kada bude autonomna, bez utjecaja međunarodnog faktora.

“Kada s Trojkom razgovaram bez svjetla javnosti apsolutno razumiju da Bosna i Hercegovina može preživjeti isključivo kao država u kojoj su tri konstitutivna naroda jednakopravno i legitimno predstavljena. To će prihvatiti tek kada budu dovoljno autonomni da bez poticaja međunarodnih institucija donose svoje odluke. Napravimo sastanak. Sve se dogovori. Stavimo na papir. I onda kada se vratite nazad netko kaže ‘ja nisam spreman potpisati’. Preslušamo snimak što smo govorili i pitamo je li to autentično? Dobijemo odgovor ‘jeste, ali nećemo potpisati’. To je taj vanjski uticaj,” kaže lider HDZ-a.

On je mišljenja i da su najavljene izmjene Izbornog zakona od Christiana Schmidta više bura u prsa vego vjetar u leđa.

“Kako očekivati od Danske i Nizozemske zeleno svjetlo kad imamo visokog predstavnika koji nameće zakone. To je protektorat. Trebuju nam planovi za 2024. da sami donesemo te zakone,” kaže Čović i dodaje kako bi se time poslala jasna poruka međunarodnim prijateljima Vijeća za provedbu mira da visoki predstavnik treba izmjestiti svoje aktivnost iz Bosne i Hercegovine.

Rekao je kako Schmidt na sastancima zna histerisati gdje udara i šakom od sto te mu je jednom sa strane rekao: “Gospodine Schmidt, jeste li vi svjesni gdje ste došli, što vam znači udarati šakom od sto pred 20 ljudi?”

U svom gostovanju, Čović je iznio i to kako su ga 2000. godine, kada je bio ministar finansija i zamjenik predsjednika Vlade FBiH, na sastanak pozvali američki ambasador Thomas Miller, francuski ambasador i visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i tražeći od njega da napusti HDZ.

“Dragane, trebaš napustiti HDZ i reci šta želiš raditi. Dragane, ne napustiš li HDZ danas smatraj se da si na drugoj strani i s nama se više nikad nećeš sastati niti o bilo čemu razgovarati’, zatražio sam da razmislim nekoliko dana, ali nisu dopustili. Rekao sam im ‘žao mi je ne možemo na taj način razgovarati’,“ prisjetio se Čović i dodao kako su bili dosljedni jer nikad više s njima nije razgovarao.

Godine 2014. kao član Predsjedništva BiH susreo se s Millerom koji ga je tada zagrlio i pitao ga – sjećaš li me se.

“To vam je međunarodna politika u Bosni i Hercegovini,” poručio je Čović.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button