Svijet

Blinken putuje na Bliski istok šesti put zbog pregovora o Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken vraća se u srijedu na Bliski istok u svoj šesti posjet od početka izraelskog rata s Hamasom kako bi pogurao dogovor kojim bi se osigurala privremena pauza u borbama i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Blinken će se sastati sa saudijskim liderima u Džedi i egipatskim u Kairu kako bi razgovarali o sporazumu uz posredovanje Egipta i Katara, kao i o naporima da se poveća pomoć u Gazi, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Razgovori o prekidu vatre nastavljaju se ove sedmice u Kataru, ali sedmice teških pregovora tek trebaju iskovati sporazum između Izraela i Hamasa za koji se Washington nada da će pomoći u ublažavanju humanitarne krize koja zahvata Gazu.

Blinken je rekao da će također nastaviti razgovore o aranžmanima za upravljanje, sigurnost i ponovni razvoj postkonfliktne Gaze.

“Puno smo radili od januara, posebno s našim arapskim partnerima, i nastavit ćemo te razgovore, kao i raspravljati o tome koja je prava arhitektura za trajni regionalni mir,” rekao je Blinken na konferenciji za novinare tokom boravka na prethodnoj stanici u Manili.

Blinken ne bi trebao posjetiti Izrael na ovom putovanju, uprkos višestrukim posjetima američkom savezniku na svojim prethodnim regionalnim putovanjima od 7. oktobra.

Napetosti su porasle između administracije američkog predsjednika Joea Bidena i vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je u utorak odbio Bidenovu molbu da odustane od planiranog kopnenog napada u gradu Rafahu na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milion raseljenih Palestinaca.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button