Engleski Odjel za okoliš, hranu i ruralne poslove građanima savjetuje da prljave tave nakon kuhanja ne stavljate odmah pod vodu, jer začepljuju odvode i troše više vode. Na taj način šteti se i okolišu.
Umjesto da isperete vruću tavu pod vodom, bolje pričekajte da se ulje u tavi ohladi. Nakon toga treba sastrugati masnoću i ostatke te ih baciti u smeće ili u posudu otpornu na toplinu. Zatim papirnatim ubrusom treba obrisati tavu. Tek nakon toga možete, savjetuje se, operati tavu pod vodom.
U sudoper postavite mrežicu kako bi se na nju uhvatili ostaci hrane te kako ne bi odlazili direktno u odvod.
– Sve dok se pribor pere ispravno nakon što ste odstranili ulje, nema rizika za zdravlje – upozorili su iz agencije “The Food Standards”.
Objavljene smjernice dio su kampanje “Love Water”.
Ulje iz posuđa, osim što može začepiti cijevi, putuje odvodima stvarajući u kanalizacijama velike gomile masti. Istakli su i da samo litar ulja koje domaćinstva izliju u odvod može zagaditi milione litara pitke vode. Mast može završiti u rijekama i zagaditi okoliš.
Izvor: Dnevni avaz