Tehnologija

ChatGPT uvodi alat koji će zamijeniti mnoge novinarske poslove
ChatGPT uskoro će pisati sažetke novinskih članaka Politica, Business Insidera i drugih medija u vlasništvu Axel Springera. Taj sporazum bez presedana mogao bi definirati budućnost odnosa između novinarstva i umjetne inteligencije

OpenAI i njemačka izdavačka tvrtka Axel Springer sporazum su objavili u srijedu, a on obuhvaća sve medije u vlasništvu Axel Springera među kojima su i PoliticoBusiness Insider i evropski mediji Bild i Welt.

U sklopu sporazuma, OpenAI će Axel Springeru plaćati za pristup novinskom sadržaju, uključujući onaj koji je inače skriven iza paywalla. Taj sadržaj će ChatGPT moći sažimati u odgovoru na upite korisnika, uz navođenje izvora i linkova na cijele članke.

OpenAI će također moći koristiti sadržaj ovih medije za obučavanje ChatGPT-a. Na taj način osiguravaju pristup bazi tekstova provjerenih novinarskih izvora, i to u vrijeme kada raste zabrinutost o sposobnosti umjetne inteligencije da pruža tačne informacije u stvarnom vremenu.

Dvije kompanije kažu kako će ovaj sporazum poboljšati iskustvo umjetne inteligencije za korisnike, a istovremeno “stvoriti nove finansijske prilike kojima će se podržati održiva budućnost novinarstva.”

Kompanije nisu objavile finansijske uslove sporazuma, no Wall Street Journal izvještava kako se očekuje da će on donijeti značajne prihode za Alex Springer.

Ovaj sporazum je sklopljen dok i izdavači i kreatori sadržaja strahuju od toga što rast umjetne inteligencije znači za pitanja kompenzacije i kršenja autorskih prava. U programe poput ChatGPT-a moraju se učitavati ogromne količine podataka – na primjer pisana djela – kako bi programi mogli “učiti” i korisnicima pružati temeljite odgovore na njihove upite. Ipak, nekoliko autora, uključujući Georgea R. R. MartinaJodi Picoult i Johna Grishama, nedavno je tužilo OpenAI zbog korištenja njihovih djela za obučavanje ChatGPT-a. Pisci tvrde kako bi chatbot zbog toga mogao stvarati radove “koji se temelje, oponašaju, sažimaju ili parafraziraju” njihove knjige. OpenAI je odgovorio kako vjeruje da će ChatGPT zapravo donijeti koristi kreatorima, odavši kako “vode produktivne razgovore” s kreatorima diljem svijeta kako bi bolje razumjeli strahove oko umjetne inteligencije.

Medijske kompanije bore se sa sličnim pitanjima: stotine medija instalirale su alat koji sprječava da OpenAI koristi njihov sadržaj bez dozvole, prenosi Washington Post. Ipak, u pozadini traju razgovori između OpenAI-ja i medijskih izdavača.

Ovaj posljednji sporazum dolazi nakon sličnog ugovora koji je OpenAI u junu potpisao s Associated Pressom.

Autor originalnog članka: James Farrell, ForbesMožda će Vas zanimati i:

Back to top button