Vijesti

Burek nema ko da pravi, majstore plaćaju suhim zlatom

Nekada su roditelji plašili djecu da uče, školuju se, studiraju… kako bi imali dobar posao i plaću – u suprotnom, čeka ih zanat i stalna muka sa parama.

Međutim, vremena se mijenjaju te danas zanatlije imaju poprilične zarade. Burek majstorima, recimo, mnogi mogu da pozavide, pišu srbijanski mediji.

“U Nišu u pekari koja ima dobar promet pekar može da zaradi kroz procenat i do 1.000 eura, kaže Bratislav Vukadinović, predsjednik Unije pekara Niš za “Eksploziv”. 

Amir Kalinka, vlasnik jedne lokalne pekare, otkriva da njegovi zaposleni rade na procenat.

“12 odsto od zarade po napravljenoj tepsiji bureka pripada radniku. Na mesečnom nivou, to je oko 60, 70 hiljada, sve zavisi od prometa – otvoren je Amir, a otvoreno govori i o tome da radnike mora da čuva po svaku cenu jer će u suprotnom otići u gastarbajtere.

Odavno više poslodavci nemaju taj luksuz da izgovaraju čuvene riječi “ako nećeš ti, ima ko hoće”, jer radnika ima sve manje, a ti koji su ostali plaćaju se suhim zlatom i čuvaju kao oči u glavi. Majstori se traže svuda, pa čak i na Islandu.

U Nišu kažu da je potrbno najmanje šest mjeseci vježbe da bi majstor naučio da sprema dobre kore za burek, dok Danilo Radaković, vlasnik najpopularnije buregdžinice u Pančevu, kaže da je tri mjeseca sasvim dovoljno. Toliko je njemu trebalo prije više godina da se iz građevine prekvalifikuje i pokrene ovaj porodični posao.

U njegovoj radnji naći ćete svaki burek koji može da vam padne na pamet – od onih sa mesom, preko bureka sa sirom ili zeljem, pa do bureka sa koljenicom ili čokoladnim kremom.

“Burek potiče od turske reči “bur”, što znači savijati. Dakle, burek je svako savijeno testo bez kvasca, a unutra može da bude šta god poželite”, odmah stavlja tačku na pitanje “šta je pravi burek”.

A burek, kakav god da želite, danas u Srbiji nema ko da spremi, priznaje i on.

“To je naporan posao od kog kičma puca, i svakako treba da bude dobro plaćen. Dobrih, školovanih majstora danas više nema, zbog čega oni retki koji znaju svoj posao mogu da računaju na sjajne plate i sjajne uslove rada. Imajte na umu da je u većini evropskih zemalja danas plata burek majstora možda za svega 200 evra veća od plate u Srbiji”, kaže Danilo, dodajući da je u posljednje dvije godine posebno primjetan nedostatak majstora i zanatlija svih profila, uključujući i burek majstore.

Izvor: Eksploziv

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button