Big Bang #HerojiGeneracijeKameleon projekti

Bosanski biser: Sara Vojičić nastupa rame uz rame sa muzičkim velikanima

BIGBANG2023

Radio Kameleon kroz projekat BigBang #herojigeneracije prepoznaje, predstavlja i nagrađuje uspješne mlade ljude. Pogledajte kandidate, upoznajte se njihovim pričama i glasajte za njih.

Sara Vojičić je bosanskohercegovačka pjevačica i umjetnica. Rođena je 1997. godine u Stuttgartu (Njemačka). Od malih nogu njeguje interes za muziku, ples, glumu i pisanje. Sa samo 8 godina napisala je pjesmu „Nada“ posvećenu djeci oboljeloj od raka koja je potom snimljena i promovisana 2006. godine. Muziku je napisao pokojni Esad Arnautalić, a sa Sarom su pjevali hor „Vesela djeca“ i Mladen Vojičić – Tifa.

Možda će Vas zanimati i:

Tokom svog osnovnoškolskog muzičkog obrazovanja ostvaruje zapažene rezultate svirajući violinu u klasi nastavnice Dijane Đurđević i usavršavajući se kod renomirane violinistice Violete Smailović – Huart. 2

Ljubav prema klasičnoj muzici, ali i tvrđem zvuku rezultirala je angažmanom u metal bendu kojem se tokom srednjoškolskih dana pridružuje kao violinistica, a nešto kasnije preuzima i ulogu frontmenice.

Vokalno se usavršavala kod solistice opere Melise Hajrulahović i meksičke pjevačice Marcele Bovio (Stream of passion, MaYan, Ayreon, Universal Voice Institute),

Frontmenica je, violinistica, ali i jedan od tekstopisaca u sarajevskom symphonic metal bendu “Dolia” s kojim je 30. oktobra predstavila spot za debitantski singl “The Gift”. Režiju spota potpisuje poznati bosanskohercegovački režiser Tarik Hodžić, a miks i master pjesme slovenački producent Simon Jovanović. Bend najavljuje izlazak još dva spota za pjesme s nadolazećeg EP-a, ali i konceptualni album od 9 pjesama koji će biti kompletiran 2024. godine.

Debitantskim singlom su uspjeli izazvati interes određenih stranih medija i producentskih kuća, te se nadaju da će po izlasku EP- i albuma napraviti jednu vrstu preokreta na domaćoj rock/metal sceni i približiti je europskim standardima. Iako se kao umjetnik razvija u nekoliko različitih pravaca, Sara tvrdi da je autorski rad u bendu “Dolia” najbitniji dio njenog muzičkog identiteta. Aktivno radi i na solo materijalu te svoju publiku planira u budućnosti planira obradovati i s pjesmom na našem jeziku.

Sarina postignuća:

2008. godine kao djevojčica učestvuje na prvom izdanju festivala „Majske muzičke svečanosti“ svirajući kao solista na koncertu studenata i profesora Muzičke akademije Sarajevo

2015. godine započinje svoje intenzivnije vokalno obrazovanje kao polaznica škole muzičkog teatra u iMTM-u te 2016. ostvaruje ulogu u mjuziklu „Annie“ koji je nekoliko godina zaredom repriziran u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U septembru 2020. godine kompletira Estill Voice Training (Level 1 and 2 Course)

Uspješno je sarađivala s Muzičkom produkcijom BHRT-a iz čega su proizašla dva izdanja emisije „Corner“ u 2021. godini gdje se predstavila s nekoliko raznovrsnih muzičkih numera koje je izvela s bendom Muzičke produkcije BHRT

Iste godine učestvuje u kreiranju prvog igrano-animiranog mjuzikla „Mjuzikl za novi svijet“, premijerno emitovanog na državnoj televiziji, koji je za cilj imao skrenuti pažnju na aktuelne probleme u cijelom svijetu poput pandemije, depresije, socijalne skrbi i migracija.

2022. godine kao solista učestvuje u mjuziklu „Kosa“ koji je nastao u saradnji Narodnog pozorišta Sarajevo s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i organizacijom „Broadway Across Borders“.

Krajem iste godine pridružuje se turneji „Indexi i prijatelji“ na kojoj je proslavljeno 60 godina od osnivanja Indexa

Iza sebe bilježi i dvije uspješne saradnje s MESS-om, ali i Hayat televizijom na čijim je koncertima otpjevala nekoliko pjesama BiH autora u aranžmanima Dine Šukala

U septembru 2023. bila je specijalna gošća na koncertu Dade Topića u Lukavcu. Dio je originalne postave mjuzikla “Londonska priča” u produkciji iMTM-a, koji je premijerno izveden u novembru u Pozorištu mladih, ali i kabaretske predstave “Ženske priče” s kojom aktivno nastupa od decembra 2022. godine

Frontmenica je, violinistica, ali i jedan od tekstopisaca u sarajevskom symphonic metal bendu “Dolia” s kojim je 30. oktobra predstavila spot za debitantski singl “The Gift”.

Učestvovala je na koncertu “Tri tenora” , održanom 18. novembra 2023. u Sarajevu.

Sara Vojičić kandidatkinja je za priznanje BigBang #herojigeneracije Kantona Sarajevo, u kategoriji Muzika. Za nju ćete moći glasati na OVOM LINKU.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button