Bliži nam se 1. maj, dan na koji mnogi otvaraju sezonu roštiljanja i druženja na otvorenom.
Ukoliko želite napraviti savršen roštilj prije svega se pobrinite da imate alat koji vam je potreban za roštiljanje – hvataljka kojom ćete okretati meso i rukavice za roštiljanje koje su otporne na toplinu.
Stručnjaci ističu da je priprema ključ dobrog roštilja. Izračunajte koliko vam je mesa potrebno i imajte na umu da će meso koje pripremate imati bolji okus ukoliko ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja.
Osim toga pazite da vam vatra ne bude prejaka jer će se u tom slučaju meso imati okus uglja, ali ni preslaba jer će u tom slučaju meso biti kao da ste ga pripremili u kuhinji.
Osim toga, pazite da meso ne bude previše hladno. Ukoliko meso nije sobne temperature neće se ispeći ravnomjerno.
Kada meso stavite na roštilj potrudite se da ga što manje pomjerate i okrećete, jer savršen okus mesu daje karamelizacija površine do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.
Ukoliko planirate pripremiti i povrće Jamie Oliver savjetuje da ga isječete, posolite i složite na ražnjiće. Ukoliko želite dodatno pojačati okus nakon pečenja povće nauljite maslinovim uljem ili dodajte malo ocata.
Jedna od najčešćih grešaka je posluživanje mesa odmah nakon što ga skinete s roštilja. Stručnjaci savjetuju da pustite meso da se odmori nekoliko minuta jer će mu to pomoći da ponovo upije sokove koje je izgubilo i da postane mekše i sočnije.