U fokusuZanimljivosti i zabava

Bijeli luk crne boje koji možete napraviti kod kuće




Bijeli luk crne boje je posljednjih godina postao kulinarski hit, kako zbog blagog okusa, tako i zbog antioksidansa kojih ima više nego bijeli.

Obilje bioaktivnih spojeva korisnih za zdravlje dovelo ga je na glas supernamirnice. Osim toga, organizam lakše crpi  zdrave sastojke.

Možda će Vas zanimati i:

Bijeli luk crne boje nije nikakva novost, niti moderna „vrsta“.

Aziji se od davnih dana proizvodi na posve prirodan način. Procesom koji traje mjesec dana ljekovita svojstva se pojačavaju, a rezultat je  sladak i orašast okus.

Kako boja, tako okus i aroma osobito su privlačni  u kuhinjama širom svijeta.  Snjime sve više eksperimentiše u najrazličitijim jelima – čak i desertima, napicima i koktelima.

Od crnog luka se pripremaju sirupi, dodaje se jelima s ribom, mesom i povrćem, sljubljuje se s čokoladom u slasticama…

Lako je zavoljeti crni luk čak i do te mjere da se neki ljudi odlučuju poigrati kućnom fermentacijom, što je bez posebne komore doista zahtjevan pothvat.

Odlučite li se na tako nešto imajte na umu da se glavice drže na temperaturi od 60 do 87°C, 60 do 90 dana.

Ako ste dovoljno ambiciozni i imate kuhalo za rižu ili poseban lonac za sporo kuhanje. Najprije treba očistiti glavice bez vode, pomoću spužvice. Zatim ih stavite u uređaj, namjestite „warm“ i pričekajte tri sedmice tokom kojih će prostorija poprimiti (nekome) fini miris po luku.

Prije pripreme možda poželite izračunati koliko će vas koštati taj eksperiment kako vas računi za struju ne bi iznenadili.

Izvor: Pun kufer

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button