BiHU fokusu

BiH: Prevrnuo se automobil pun migranata, osmero povrijeđenih


Radeći na sprečavanju krijumčarenja ljudi i suzbijanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu granice Bosne i Hercegovine, 26. septembra u 2,40 sati, na putnoj komunikaciji Bijeljina – Tuzla, došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđeno osam ilegalnih migranata te oštećeno službeno vozilo Granične policije BiH i vozilo u kojem su krijumčareni migranti.

Do nesreće je došlo kada su pripadnici GPBiH na pomenutoj komunikaciji, uz svjetlosna i zvučna upozorenja, pokušali zaustaviti vozilo Audi A4. U pokušaju bijega, vozač Audija je u mjestu Banj Brdo udario u potporni zid i tom prilikom vozilo se prevrnulo na krov, dok je vozilo GPBiH udarilo u bankinu pored puta.

Možda će Vas zanimati i:

“U Audiju se nalazilo osam ilegalnih migranata koji su, u pratnji medicinara Hitne pomoći Tuzla i pripadnika GPBiH, odvezeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla radi ukazivanja medicinske pomoći i utvrđivanja stepena povreda“, ističu iz GP BiH.

Dodaje se da ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa pripadnicima GPBiH izjavili su da dolaze iz Iraka. Prije saobraćajne nesreće, vozača Audija su pokušali zaustaviti i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Ugljeviku, a potom u Loparama, ali se isti nije zaustavio nego nastavio bijeg u pravcu Tuzlanskog kantona. U saobraćajnoj nesreći nije bilo povrijeđenih pripadnika GPBiH.

“Opredijeljenost Granične policije BiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija na svim dijelovima državne granice, naročito na istočnom dijelu bh. granice gdje je najveći migracijski pritisak. Vrlo često, u obavljanju tih službenih zadaća pripadnici Granične policije BiH izlažu opasnosti svoje živote i materijalno-tehnička sredstva“, izjavio je Zoran Galić, direktor GPBiH i pohvalio dosadašnji rad pripadnika GPBiH u sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminala.

U cilju sprečavanja krijumčarenja navedenih migranata, pomoć GPBiH pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK i MUP-a RS. Uviđaj na mjestu saobraćajne nesreće obavili su pripadnici MUP-a TK. O događaju su obaviješteni Kantonalno tužilaštvo TK i Tužilaštvo BiH.

Vozač Audija sa bh. registarskim oznakama pobjegao je sa mjesta nesreće. Pripadnici GPBiH, u saradnji sa drugim drugim agencijama za provođenje zakona, nastavljaju raditi na otkrivanju počinioca ovog krivičnog djela.

Izvor: Anadolu Agency

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button