Drugog dana 2. bh Festivala vina i hrane, u ugodnoj atmosferi restorana Royal u Tuzli, održana je fenomenalna kulinarska radionica pod nazivom “Spajanje vina i hrane”.
Organizator ovog, kako se do sada pokazalo, veoma uspješnog festivala, koji će zasigurno izrasti u veliki i kultni događaj, Adnan Aliefendić, osvrnuo se na prethodne aktivnosti koje su održane tokom festivala i kazao kako je sve prevazišlo njegova očekivanja i kako već sada razmišlja o narednoj godini i još većoj organizaciji.
Fantastičan voditeljski spoj, Maja Munda i Hazim Mujčinović, prisutne su vodili kroz cijelu prezentaciju jela i vina koja su ponuđena. Druga po redu radionica u sklopu ovogodišnjeg festivala, pod nazivom “Spajanje vina i hrane”, ujedinila je odličnog masterchefa, Vlade Simića iz Beograda, uz čija jela su se kombinovala vina iz Vinograda Nuić iz Ljubuškog.
Prije same prezentacije i degustacije pripremljenih jela, Maja Munda, vrhunski voditelj kulinarskog showa, nije krila zadovoljstvo što je dio ovog događaja, a rekla je i kako jedva čeka da ponovo proba jela velikog kuhara Simića, te da uz njih kuša vina Nuić. Dodala je i da je presretna jer je u Tuzli i na ovom festivalu naišla na veliko gostoprimstvo svih Tuzlaka i Tuzlanki.
Od samog početka degustacije, vladala je odlična atmosfera, prožeta razmjenom iskustava, savjeta, te mnogo pitanja kako za masterchiefa, tako i za Ivana Planinića, koji je na ovoj prezentaciji imao ulogu promotora jedne od najboljih vinarija na ovim prostorima.
Za ovu priliku, pristutni su imali priliku isprobati četiri vrste umjetnosti na tanjiru, te uz svako servirano jelo konzumirati vrstu vina koja je adekvatna uz to jelo.
Tako je prva kombinacija na meniju bila tartar od lososa uz kvalitetno bijelo vino Pošip iz 2015.
Druga delicija koja je sve oborila s nogu je bila kombinacija tjestenine koja se savršeno spojila sa sosom od tartufa i teletine, a dodatak poznate, kvalitetne Blatine 2015 dodatno je učinio ovaj spoj savršenim.
Aromatična jela ostavljala su bez daha sve koji su bili prisutni, no chief Vlado nije odustajao od iznenađenja, a u stopu su ga pratila i vina Nuić, čije su se najbolje sorte savršeno slagale uz ponuđena jela. Treće jelo na meniju je bio goveđi file u laganom sosu od putera, konjaka i zelenog bibera, uz šta se fantastično spojilo vino Cabernet sauvignon, mlado vino iz berbe 2012.
Kao slastica nakon raznovrsnih aroma, mirisa i ukusa, Vinarija Nuić je jedno od svojih omiljenih proizvoda, vino Trnjak berbe iz 2013. godine, spojila s bezglutenskim čokoladnim kolačem, a ovaj spoj je među degustatorima izazvao najveće oduševljenje.
Ivan Planinić iz Vinograda Nuić istakao je kako je prezadovoljan kako je cijelo veče proteklo, a kao ni svi ostali, nije štedio pohvale za chiefa Vladu, koji, kako kaže Planinić, nije nigdje pogriješio.
Magične trenutke za nepce doživjeli su svi koji su ovaj dan prisustvovali kulinarskoj radionici i savjetovanju kako na pravi način spojiti vina i određenu hranu.
Drugi dan ovogodišnjeg festivala iz restorana Royal je nastavljen u Bosanskom kulturnom centru, gdje je na rasporedu bilo predstavljanje autohtonih sorti Blatine i Žilavke, te još jedna radionica pod nazivom “Kuhajmo s poznatima”.
U 21 sat je Festival svečano zatvoren, a svi posjetitelji će se nakon toga uputiti ka restoranu “Breza” u hotelu Tuzla, gdje je previđen after party, kako bi se u opuštenijoj varijanti proslavila još jedna vrhunska organizacija fantastičnog Festivala bh. vina i hrane.
Drugi bh. Festival vina i hrane, jedini je festival na kojem su se predstavili domaći proizvođači vina i hrane.
Festival je realizovan uz podršku brojnih partnera, a generalni medijski pokrovitelji su : OBN televizija i Radio Kameleon.