Zanimljivosti i zabava

Bezglutenske palačinke sa jabukama i cimetom










Postoji li neko ko ne voli palačinke? Sigurni smo da je odgovor: „ne“! Međutim, ovo nije recept za obične palačinke. One su vegan, bezglutenske i jednostavno ih je pripremiti. Bilo da se odlučiš da ih jedeš za doručak ili kao desert, sigurno će donijeti osvježenje tvom dnevnom jelovniku. Najukusnije su sa prelivom od vanilije ili karamele.

Foto: Ela Vegan

Sastojci:

Suhi sastojci:

  • 1 šolja brašna od zobenih pahuljica
  • ½ šolje rižinog brašna
  • 4 kašike gustina
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašika mljevenog lana
  • 1 kašičica praška za pecivo

Mokri sastojci:

  • 1 ½ šolja biljnog mlijeka
  • 1 manja banana
  • 1 kašika soka od limuna
  • ½ kašičice ekstrakta vanilije
  • Ulje za prženje

Fil sa jabukama:

  • 3 jabuke
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike biljnog mlijeka
  • ½ kašike soka od limuna
  • ½ kašičice gustina
  • 1 kašičica cimeta
Foto: Ela Vegan

Postupak:

U posudi pomiješati suhe sastojke. Mokre sastojke izmiksati u procesoru za hranu. Uliti mokre sastojke u suhe sastojke i sve zajedno dobro umutiti. Ostaviti tijesto da odmori 5 minuta. Ispeći palačinke u tavi na malo ulja.

Za fil od jabuka, oguliti jabuke i isjeći ih na kockice, staviti u tavu zajedno sa ostalim sastojcima i peći nekoliko minuta na srednjoj temperaturi.

Filovati palačinke toplim filom i po želji posuti karamel sosom.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button