Tuzlanski kantonU fokusu

Banovići unapređuju turističku ponudu: Uz popularnog Ćiru dolazi i turistički vozićPosebno kreirano panoramsko vozilo u Banoviće bi trebalo stići krajem mjeseca marta, nakon čega će zvanično biti predstavljeno javnosti.

Kako je za Klix.ba rečeno iz banovićkog Centra za zaštitu, razvoj i promociju turizma, studija opravdanosti nabavke ovog vozića je ranije završena, a ovo vozilo se trenutno izrađuje u Srbiji.

Možda će Vas zanimati i:

“Nabavkom ovog vozića želimo upotpuniti turističku ponudu Banovića koji su bogati kulturno-historijskim naslijeđem, a tu su još i prelijepa jezera, poznato izletište Mačkovac, zaštićeni pejzaž Konjuh, kao i kompleks Zlača. Sve ove lokalitete gosti koji su ranije dolazili u Banoviće obilazili su svojim vozilima ili pješice, a sada je plan da ih posjete u ovom voziću kapaciteta 36 mjesta, koji se sastoji od dva vagona i vučnog vozila” rekao nam je Almir Đerzić iz Centra za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovića.

Đerzić nam je otkrio da će vučni dio vozića svojim izgledom podsjećati na parnu lokomotivu, bit će u zeleno-crnoj boji koja je poznata po rudnicima u Banovićima, a dva vagona će biti u vedrijim bojama koje će biti primamljive za posjetitelje.

Svi oni koji su dosad obilazili Banoviće imali su priliku voziti se poznatom parnom lokomotivom Ćiro koja je namijenjena za saobraćanje uzanim kolosijekom. Ova parna lokomotiva se kreće industrijskom prugom u dužini od deset kilometara, a svi gosti mogu uživati u prelijepom krajoliku.

“Svake godine imamo sve veći broj posjetitelja, a u 2018. je zabilježeno 40 vožnji samo za strane turiste. Ove godine idemo na sajam u Beograd gdje ćemo pokušati dogovoriti aranžmane s turističkim agencijama tako da očekujemo i znatno veći broj gostiju i iz regiona”, istakao je Đerzić.

Od iduće sezone turistički ugođaj će biti još upotpunjeniji, jer će gosti nakon vožnje Ćirom presjesti u turistički vozić te se zaputiti prema Mačkovcu, Zlači ili nekoj drugoj destinaciji.

Prije dvije godine Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma pokrenuo je program pod nazivom “Foto-safari parnim lokomotivama”.

Ovaj jedinstveni događaj je na jedno mjesto u dva izdanja okupio veliki broj ljubitelja parnih lokomotiva iz Bosne i Hercegovine i regiona. Svi oni su učestvovali u promotivnim vožnjama banovićkim parnim lokomotivama koje su jedine u našoj zemlji i još uvijek se koriste za transport uglja.

Zbog velikog broja zainteresiranih, fotosafari će krajem aprila ponovo biti održan u Banovićima. Organizatori će ove godine obogatiti program tako što će promotivna vožnja biti organizovana do Tuzle na klasičnom kolosijeku.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button