BiH

Političari se opet nisu složili: Bez dogovora o izborima u Mostaru!










Bez dogovora je završio još jedan sastanak stranačkih lidera, koji je mogao dovesti do rješenja organiziranja lokalnih izbora u Mostaru, prvih nakon 2008. godine. Nije pomoglo ni pokroviteljstvo američke ambasadorice Maurine Cormack.

Ostaje mala nada da će lideri stranaka, kao što je najavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uspjeti u namjeri da naknadno postignu dogovor.

“Temeljito smo od opredjeljenja da izbori budu 2. oktobra. To je opredjeljenje. Još jednom smo raspravili sve ideje i prijedloge, uz razlike koje postoje, koje se mogu prevazići. Uvjerenja sam da se mogu prevazići do lokalnih izbora, i moraju se napraviti u ovoj godini. Ne smijem govoriti, preoptimističan sam. Sa svoje strane ću učiniti sve da se niko ne osjeća ugroženim u Mostaru. Mi smo bili garanti da ono što se donese, HDZ će provoditi”, rekao je Čović.

Manje optimistični od Čovića bili su lideri SBB-a i SDA. Oni smatraju da bi konačno rješenje trebalo naći uz naporan rad, te da koalicija SDA/SBB nije mogla da prihvatiti ono što su ponudili iz HDZ-a BiH.

“Moram reći da je koalicija SDA/SBB imala i ovog puta jedinstven stav. Nažalost, stajališta HDZ-a nisu bila takva da smo mi mogli pristati na ta rješenja. Vrlo ćemo naporno raditi u narednih dan, dva ili tri da pokušamo u ovom cajtnotu ipak da dođemo do pozitivnih rezultata”, rekao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Najmanje optimističan u izjavi je bio lider SDA Bakir Izetbegović, koji kaže kako su SDA i HDZ bili blizu rješenja još prošle zime.

“Onda je došlo do depresivnog razlaza i vakuuma. Dobro nam je došlo što su Ambasada SAD i Velike Britanije došle da nam pomognu, kako bi približili stavove. SBB je od pomoći, a ovih dana treba intenzivno tragati za rješenjem”, kazao je Izetbegović.

Posljednji put lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, pa je sastavu gradskog vijeća, te gradonačelniku grada na Neretvi, mandat odavno istekao. Postavlja se pitanje koliko su sve odluke o Mostaru koje je donijela takva uprava legalne od 2012. godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button