BiH

Iznad Tešnja zora sviće: Broj zaposlenih u Tešnju duplo viši u odnosu na predratni period













Prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, na kraju jula ove godine na području općine Tešanj bilo je zaposleno 14.030 radnika, čime je prvi put u historiji broj zaposlenih u toj općini narastao na više od 14.000 – kazao je u izjavi za Fenu načelnik Općine Suad Huskić.

-Prema ovim podacima, u firmama na području naše općine zaposleno je i oko 500 radnika iz drugih općina te gradova FBiH i Republike Srpske.

Samo sedam općina ili gradova u FBiH imaju veći broj radnih mjesta od naše općine, ali je riječ o općinama ili gradovima sa daleko većim brojem stanovnika te koje su sjedište kantona ili FBiH i imaju puno više zaposlenih u javnom sektoru.

Uz povećanje broja radnih mjesta, tokom ove godine rastao je i ukupan promet te broj registriranih poslovnih subjekata – kazao je Huskić.

On napominje da se na području te općine ostvaruje i najveći promet ne fiskalnim kasama na području Zeničko-dobojskog kantona i podvlači kako već godinama potencira da je nužna promjena propisa o doprinosima i dohotku, ali i drugačija raspodjela poreza, odnosno pravičnija raspodjela javnih prihoda.

Ekonomski pokazatelji Općine Tešanj, dodaje, rastu iz godine u godinu, a posebno su impresivni kada se zna kako je prije rata u BiH (1992. godine), na području te općine bilo zaposleno tek oko 7.000 radnika.

Tada je teritorija općine Tešnja bila i veća za oko 60 kvadratnih kilometara nego nakon rata, jer se na tom teritoriju oformila i Općina Usora, dok su naselja Vitkovci i Vrela pripali bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

-Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, naša je općina imala ukupno 48.480 stanovnika, a, bez Usore i naselja koji su pripali RS-u, sadašnja teritorija Općine Tešanj tada je imala 41.146 stanovnika.

To znači da smo uvećali i stanovništvo, jer smo, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, imali 43.063. Sredinom prošle godine, prema podacima Statističkog zavoda FBiH, broj stanovnika narastao je na 43.856.

Posebno smo ponosni na činjenicu da je ove godine u prve razrede naših osnovnih škola upisano 535 djece, po čemu smo, a prema statistici na 1.000 stanovnika, općina s najviše prvačića u FBiH – ističe Huskić.

Tešanjska će privreda svoja postignuća posebno predstaviti i na ovogodišnjem, 18. međunarodnom sajmu privrede “Tešanj – BiH 2024”, koji će biti održan od 25. do 28. septembra u organizaciji Udruženja privrednika Biznis centar Jelah – Tešanj.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button