Politika

Ko je Pavel Durov, uhapšeni šef Telegrama: Nije htio obrisati izraelske tajne podatke










U subotu naveče u zračnoj luci Paris-Le Bourget uhapšen je Pavel Durov, milijarder koji je suosnovao aplikaciju za dopisivanje Telegram. Smatra se odgovornim za kriminalne aktivnosti koje su se provodile na platformi

Uhapšeni Pavel Durov, suosnivač i izvršni direktor Telegrama, smatra se odgovornim za slabu kontrolu koja je omogućila kriminalne aktivnosti na platformi. Prema informacijama francuskih medija optužen je za više kaznenih djela kao što su podržavanje terorizma, posjedovanje droge, prijevaru, pranje novca, primanje ukradene robe i posjedovanje pedofilskog sadržaja.

Antioizraelski hakeri su objavili velike količine povjerljivih podataka dok se Izrael i dalje bori da obuzda curenja, izvijestila je turska Anadolu Agency, pozivajući se na izraelski dnevnik Haaretz.
Curenja uključuju desetine hiljada osjetljivih dokumenata i e-mailova ukradenih iz izraelskih institucija, uključujući Ministarstvo pravde, prenosi se.

Elon Musk, Edward Snowden i mnogi drugi traže od Francuske da oslobodi Durova:

Američki komentator Jackson Hinkle također je spomenuo da su antiizraelski hakeri objavili informacije na Telegramu i da je osnivač aplikacije za razmjenu poruka Telegram, Pavel Durov, koji je “odbio zahtjev Izraela da ih cenzuriše,” uhapšen od strane francuskih vlasti i prijeti mu 20 godina zatvora. Slična sudbina kao i kod Juliana Assangea.

Telegram nije odgovorio na upite Reutersa za komentarom. Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova i policija također nisu komenarisali slučaj. Iz Rusije, koja je u prošlosti pokušala zabraniti Telegram, kazali su kako poduzimaju korake da “razjasni” Durova situacija.

No, ko je taj milijarder čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 15,5 milijardi dolara?

Tridesetdevetogodišnjak najpoznatiji je po tome što je suosnivač i direktor Telegrama, aplikacije za dopisivanje koja je rame uz rame s najpopularnijim platformama poput Facebookova WhatsAppa, Instagrama, TikToka i Wechat. Platformi je cilj u godinu dana postići da ima milijardu aktivnih korisnika mjesečno.

Durov je rođen je u Rusiji, no živi u Dubaiju gdje je i sjedište Telegrama. Iz Rusije je otišao 2014. godine odbivši udovoljiti zahtjevima vlade da onemogući komunikaciju oporbenim zajednicama na svojoj platformi VKontakte, koju je prodao.

Postao je francuski državljanin u avgustu 2021. godine, a preselio se u Dubai 2017. godine, zajedno sa sjedištem firme. Prema francuskim medijima dobio je i državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. Građanin je i St. Kittsa i Nevisa, nacije s dva otoka na Karibima, navode mediji.

Rusija je počela blokirati rad Telegrama 2018. godine nakon što je aplikacija odbila postupiti u skladu sa sudskim nalogom da državnim sigurnosnim službama omogući pristup šifriranim porukama svojih korisnika. To nije smanjilo učinak na dostupnost Telegrama tamo, ali je izazvalo masovne prosvjede u Moskvi i kritike nevladinih organizacija.

Međutim, sve veća popularnost Telegrama potaknula je nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, na ispitivanje njegovog utjecaja na sigurnost i kršenja zaštite podataka. U maju su tehnološka regulatorna tijela EU-a izjavila da su u kontaktu s Telegramom jer se raspravljalo o tome kako bi platforma mogla podleći strožim zakonima o online sadržaju.

“Radije bih bio slobodan nego primao nečije naredbe”, rekao je Durov američkom novinaru Tuckeru Carlsonu u aprilu o svom odlasku iz Rusije i traženju sigurnog mjesta za svoju firmu zbog čega je boravio u Berlinu, Londonu, Singapuru i San Franciscu.

Telegram je postao utjecajan u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Postao je kritičan izvor informacija o ruskom ratu u Ukrajini, kojim se intenzivno koriste i Moskva i Kijev. Neki analitičari aplikaciju nazivaju “virtualnim bojnim poljem” za rat.

Međutim, Hamasovi kanali na ovoj aplikaciji su blokirani, obzirom da se ova palestinska grupa smatra terorističkom.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button