Politika

Direktor CIA-e se sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem










Direktor američke CIA-e William Burns sastao se danas s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem nakon što je u četvrtak razgovarao s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i šefom Kosovske obavještajne agencije (KIA) Petritom Ajetijem.

Burnsov nenajavljeni posjet Kosovu dolazi u trenutku novih napetosti između Kosova i Srbije zbog namjere kosovskih vlasti da poslije više od dva desetljeća otvore most preko rijeke Ibar između sjevernog dijela Mitrovice, pretežito naseljenog Srbima i južnog u kojem su u velikoj većini Albanci.

SAD drže kako bi otvaranje mosta za promet vozila povećalo potencijal za nasilje i dovelo u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i sigurnosti na Kosovu.

Nakon toga Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a zatražilo je od Kurtijeve vlade da se vrati “konstruktivnom i bliskom angažmanu” s Washingtonom, Europskom unijom i NATO-om.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dan kasnije se oglasila o Burnsovom posjetu te je istaknula kako je savez Kosova sa Sjedinjenim Državama jamstvo za sigurnost, mir i uspjeh.

“Zadovoljstvo što sam jučer pozdravila šefa američke Središnje obavještajne agencije (CIA), veleposlanika Williama Burnsa, u Republici Kosovo”, napisala je Osmani kratko na svom Facebook nalogu.

Direktor CIA-e u utorak je nenajavljeno doputovao u Sarajevo gdje se sastao s najvišim političkim i dužnosnicima obavještajnog sektora Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno iz službenih izvora, Burns se sastao s članova Predsjedništva BiH te odvojeno s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almirom Džuvom kao i s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem.

Nakon Sarajeva direktor CIA-e otputovao je u Beograd ali o tom posjetu nije bilo službenih priopćenja.

Burns je u četvrtak sletio u Prištinu kako bi se sastao s predsjednicom te zemlje Vjosom Osmani no Ured kosovske predsjednice nije najavio njihov susret a o sastancima u četvrtak se nitko od kosovskih dužnosnika nije izjasnio.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button