Arhiva

Potvrđena optužnica protiv Drage Tendžerića zbog provokacija kod masovne grobnice “Lanište 1”










Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, te razdora i netrpeljivosti, zbog njegove fotografije s tri podignuta prsta pored table označene kao put do masovne grobnice “Lanište 1” kod Ključa, gdje su pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz Biljana.

Raniji izvještaji Detektora otkrili su da je Tendžerić na slici isticao tetovaže sa slikama četničkog vođe Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujića, što je dodatno uznemirilo porodice žrtava.

Optužnica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koju su novinari Detektora pregledali, navodi da je Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio svoje vozilo pored table s natpisom “Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1”, iz koje je ekshumirano 188 tijela civila, te zamolio prijatelja da ga fotografiše dok pokazuje tetovaže koje smatra simbolima svoje nacije. Optužnica, potvrđena 29. marta, ističe da je objava na društvenim mrežama izazvala uznemirenost među građanima Ključa i Biljana, zbog čega su se porodice žrtava dodatno osjećale povrijeđene.

Raniji izvještaji Detektora također su naglasili kako su porodice žrtava bile razočarane što su slike Tendžerića, koji se fotografirao na putu do masovne grobnice, dodatno pogoršale njihovu patnju. Udruženje porodica žrtava izrazilo je sumnju da bi ovakvi incidenti bili spriječeni da su počinioci zločina pravovremeno kažnjeni.

Prema presudama Haškog tribunala, 10. jula 1992. godine u Biljanima kod Ključa ubijeno je blizu 200 ljudi, uključujući žene, starije osobe i četveromjesečnu bebu, nakon što su ih zarobili pripadnici vojske i policije. Dosad je za ove zločine samo Marko Samardžija osuđen na sedam godina zatvora kao komandir Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade.

Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button