SvijetVijesti

Zelenski otkrio šta je cilj napada ukrajinske vojske na Kursk










Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da smioni vojni prodor u rusku regiju Kursk ima za cilj stvoriti tampon zonu kako bi se spriječili daljnji napadi Moskve preko granice.

Ovo je prvi put da je Zelenski jasno naveo cilj operacije, koja je pokrenuta 6. avgusta. Prethodno je rekao da je cilj operacije zaštititi zajednice u pograničnoj regiji Sumy od stalnog granatiranja.

“Sada naš primarni zadatak u odbrambenim operacijama općenito: uništiti što je više moguće ruskog ratnog potencijala i provesti maksimalne protuofanzivne akcije. To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriju agresora – naše operacije u regiji Kursk,” rekao je Zelenski.

Možda će Vas zanimati i:

Ovog vikenda Ukrajina je uništila ključni most u regiji i pogodila drugi u blizini, prekinuvši opskrbu za Ruse u zapanjujućem prekograničnom prodoru koji je započeo 6. avgusta.

Prokremaljski vojni blogeri priznali su da će uništenje prvog mosta na rijeci Seim u blizini grada Gluškova spriječiti dostavu zaliha ruskim snagama koje odbijaju upad Ukrajine, iako bi Moskva i dalje mogla koristiti pontone i manje mostove. Komandant ukrajinskih zračnih snaga, general pukovnik Mykola Oleshchuk, u petak je objavio video zračnog napada koji je most presjekao na dva dijela.

Ukrajinci su ušli duboko u područje Kurska u nekoliko smjerova, suočavajući se sa slabim otporom. Ukrajinski vrhovni komandant, general Oleksandr Syrskyi kazao je da su njegove snage zauzele preko 1.000 kvadratnih kilometara regije.

Zelenski je rekao da su ukrajinske snage “postigle dobre i prijeko potrebne rezultate.”



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button