Politika

Zelenski: Rusija mora da osjeti rat










Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija donijela rat njegovoj zemlji i da “mora da osjeti šta je uradila” nakon što je Rusija tvrdila da je odbila iznenadno prekogranično napredovanje Ukrajine u oblast Kursk.

Zelenski u četvrtak nije direktno pomenuo upad, za koji Rusija kaže da se odvija treći dan i da uključuje do 1.000 ukrajinskih vojnika uz podršku tenkova, oklopnih vozila i artiljerije.

On je rekao da je primio izvještaje od general-pukovnika Aleksandra Sirskog, najvišeg vojnog komandanta Ukrajine, i nazvao vojnu akciju “efikasnom” i “tačno ono što je našoj zemlji sada potrebno”, prenosi Redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog, indirektno je prokomentarisao operaciju ranije na platformi X, rekavši da je osnovni uzrok bilo kakve eskalacije, granatiranja, vojnih akcija, prinudne evakuacije “uključujući unutar ruskih teritorija kao što su Kursk i Belgorod regiona, isključivo nedvosmislena agresija Rusije”.

– To uključuje pokušaje zauzimanja stranih teritorija i nepoštovanje normi međunarodnog prava koje jasno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet – rekao je u četvrtak Podoljak.

Zelenski je takođe indirektno prokomentarisao upad, rekavši na Telegramu: “Rusija je donijela rat našoj zemlji i mora da osjeti šta je uradila”.

Rusija je ranije tvrdila da su kijevske snage ispalile rakete na civilne i stambene ciljeve u regionu Kursk usred izvještaja ruskih proratnih blogera da su ukrajinske snage zauzele nekoliko sela dok su napredovale na rusku teritoriju.

Vršilac dužnosti guvernera Kurska Aleksej Smirnov proglasio je vanredno stanje 7. augusta nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao vojnu operaciju “još jednom provokacijom velikih razmjera”.

Rusko Ministarstvo odbrane je u saopćenju od četvrtka navelo da su ruska borbena grupa Sjever i jedinice granične straže osujetile pokušaje ukrajinskih snaga da probiju rejone Sudža i Korenevo.

Ministarstvo je ranije tvrdilo da je oborilo šest dronova i pet projektila iznad Kurske oblasti i 14 dronova u Belgorodskoj oblasti.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da je u ukrajinskom granatiranju Šebekina jedan muškarac poginuo, a jedna osoba ranjena.

– U međuvremenu, u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck, dva civila su ubijena u četvrtak u ruskom granatiranju Kostjantinovke – rekao je regionalni guverner Vadim Filaškin na Telegramu.

U ruskim vazdušnim udarima u Sumskoj oblasti poginule su dvije osobe, među kojima je i dijete, a još dvoje je ranjeno, rekao je gubernator Suma Vladimir Artjuh.

Rusija je takođe saopštila da su ukrajinske snage prodrle na njenu granicu u blizini glavnog transportnog čvorišta prirodnog gasa u Sudži. Prenosne i mjerne stanice Sudža u regionu Kursk jedina su ulazna tačka za ruski prirodni gas u ukrajinski gasni sistem za dalji transport u Evropu.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je u četvrtak da Rusija nije kontaktirala Ukrajinu u vezi sa situacijom sa tranzitom gasa, ali tranzitna ruta za isporuke ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine i dalje funkcioniše.

Rusija je u februaru 2022. pokrenula opštu invaziju na Ukrajinu.

Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button