Svijet

Burno u Francuskoj: Desničari nisu uspjeli uprkos sjajnom rezultatu, pred pobjednicima je ogroman izazov

Na osnovu izračuna francuskih novina Le Monde, koje koriste vladine ankete, ljevičarska alijansa “Nova narodna fronta” će imati najviše zastupnika u budućem sazivu francuskog parlamenta.

Slijede je centristička stranka Ansambl predsjednika Macrona i, na trećem mjestu, krajnje desni Nacionalni skup i njegovi saveznici.

Vodeća alijansa bi, prema posljednjim izvještajima, trebala imati 182 zastupnika, Ansambl 168, a Nacionalni front 143.

Ljevičarski savez koji je na brzinu okupio Jean-Luc Mélenchon bio je na vrhu, centristi Emmanuela Macrona neočekivano su se vratili, a krajnje desni Nacionalni skup pao je od favorita na treće mjesto.

No, niko nema dovoljno mjesta da bi vladao samostalno, a Francuska se sada suočava sa širokim parlamentom.

Eric Piolle, gradonačelnik Grenoblea iz redova Zelenih, rekao je da je novonastali ljevičarski savez Nova narodna fronta imao zamah, ali je mišljenja da će francuska politika “zapeti” zbog nedostatka opće kontrole u parlamentu.

“Francuski narod odlučio je za sada ne dobiti ekstremno desnu vladu. Dakle, ovo je stvarno velika pobjeda,” rekao je za BBC.

Iako je desničarski Nacionalni front bio lošiji u drugom krugu od konkurenata, njihov je rezultat ipak najbolji u historiji Fronta s obzirom da imaju tek nešto manje zastupnika nego svaki od druga dva glavna bloka u parlamentu.

Bijes koji njegovi glasači osjećaju prema politici establišmenta vjerojatno neće nestati.

Hiljade ljudi su slavile rezultate francuskih izbora u glavnom gradu, ali bilo je i nasilja na ulicama Pariza.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button